Bloeddruk Begrijpen: Een Compacte Uitleg

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Heb je je ooit afgevraagd waarom de dokter altijd je bloeddruk meet bij elk bezoek? Of je nu een gezondheidssuperster bent of iemand die zijn weg probeert te vinden in de wereld van welzijn, het begrijpen van bloeddruk is cruciaal.

Het kan je signalen geven over je gezondheid die je niet wilt missen.

Bloeddruk is meer dan gewoon een aantal op een scherm; het vertelt hoe hard jouw hart werkt om bloed door je lichaam te pompen. Een leuk weetje: de optimale systolische bloeddruk is 120 mmHg, iets wat veel mensen niet weten.

In deze blogpost gaan we dieper in op wat bloeddruk precies is en waarom het zo belangrijk is om deze onder controle te houden. We geven je de tools om jouw waarden te begrijpen en wat te doen als ze te hoog of te laag zijn.

Laten we samen zorgen voor een hart dat klopt van gezondheid!

Samenvatting

 • Bloeddruk bestaat uit bovendruk en onderdruk en vertelt hoe hard je hart werkt.
 • Hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn en komt door dingen zoals te veel zout eten en stress.
 • Je kunt je bloeddruk lager maken door te bewegen, gezond te eten en minder stress te hebben.
 • Lage bloeddruk kan je duizelig maken en flauw laten vallen.
 • Thuis je bloeddruk meten kan je helpen om gezond te blijven en snel iets te doen als het nodig is.

Wat is bloeddruk?

Een persoon zit rustig in een bloeiende tuin, omringd door verschillende bloemen.

Bloeddruk is hoe hard het bloed tegen de wanden van je aderen drukt. Elke keer als je hart klopt, stuurt het bloed rond door je lichaam. De kracht van dit pompende bloed noemen we de systolische druk of bovendruk.

Wanneer je hart tussen de kloppen rust, daalt de druk. Dit noemen we de diastolische druk of onderdruk.

Deze twee soorten druk werken samen. Ze houden het bloed in beweging en voeden al je organen met zuurstof en voeding. Als je bloeddruk te hoog of te laag is, kan dit problemen geven voor je gezondheid.

Daarom is het goed om je bloeddruk in de gaten te houden.

Begrip van bloeddrukwaarden

Bij het begrijpen van bloeddrukwaarden is het belangrijk om te weten wat bovendruk en onderdruk betekent, en wat normale waarden zijn voor mannen en vrouwen. Het is essentieel om de numerieke waarden en hun betekenis te begrijpen voor een juiste interpretatie van uw bloeddrukmetingen.

Bovendruk en onderdruk

Bovendruk en onderdruk zijn de twee getallen die je bloeddruk meten. De bovendruk vertelt hoe hard het hart tegen de bloedvaten duwt als het klopt. Een normale bovendruk is minder dan 140.

Onderdruk gebeurt als het hart even pauzeert tussen twee slagen in. Dit nummer moet onder de 90 zijn voor een goede gezondheid.

Meten we een bovendruk van 120 of lager, dan is dat super goed. De onderdruk laat zien hoe het staat met de druk in je bloedvaten als het hart rust. Die moet ook niet te hoog zijn om gezond te blijven.

Mensen met een bovendruk hoger dan 140 of een onderdruk boven de 90 hebben hoge bloeddruk. Dat kan gevaarlijk zijn en moet je letten op je gezondheid.

Normale waarden voor mannen en vrouwen

Bij het begrijpen van bloeddruk is het kennen van de normale waarden cruciaal. Deze waarden variëren licht tussen mannen en vrouwen.

GeslachtBovendruk (mmHg)Onderdruk (mmHg)
Mannen13080
Vrouwen< 130< 80

De bovendruk, het hoogste getal, duidt op de druk in de slagaders bij het kloppen van het hart. Voor een man wordt 130 mmHg als normaal beschouwd. De onderdruk, het lagere cijfer, meet de druk tussen hartslagen. Een waarde van 80 mmHg is standaard voor mannen. Vrouwen hebben over het algemeen lagere bloeddrukwaarden dan mannen. Zo kan een normale bovendruk voor vrouwen onder de 130 mmHg liggen. Ook hun onderdruk is dikwijls lager dan 80 mmHg.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten, hartfalen, en diabetes. Het is belangrijk om de oorzaken te begrijpen en manieren te vinden om hoge bloeddruk te beheersen.

Oorzaken en risico’s

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Een ongezonde levensstijl is een van de oorzaken van een hoge bloeddruk. Risicofactoren voor een hoge bloeddruk zijn onder andere overgewicht, het eten van veel zout, bepaalde medicijnen en stress.

Verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor aandoeningen zoals atherosclerose en vaatwandveranderingen van de vaten. In de meeste gevallen (95%) is er geen specifieke oorzaak voor hoge bloeddruk.

Manieren om hoge bloeddruk te beheersen

 1. Door regelmatig te sporten en meer lichaamsbeweging toe te voegen aan uw dagelijkse routine, kunt u helpen om uw bloeddruk te verlagen.
 2. Het volgen van een gezond dieet met minder zout, verzadigde vetten en suiker kan bijdragen aan het beheersen van hoge bloeddruk.
 3. Het verminderen van stress en het toepassen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
 4. Het stoppen met roken en het matigen van alcoholgebruik kunnen ook bijdragen aan een lagere bloeddruk.
 5. Als levensstijlveranderingen niet voldoende zijn, kan uw arts medicatie voorschrijven om uw bloeddruk onder controle te houden. Het is belangrijk om deze medicijnen regelmatig in te nemen volgens de aanwijzingen van uw arts.

Lage bloeddruk

Wanneer laag duizelingwekkend wordt en hoe lage bloeddruk te herkennen en te behandelen.

Wanneer laag duizelingwekkend wordt

Lage bloeddruk kan duizeligheid veroorzaken, wat problemen kan veroorzaken in dagelijkse activiteiten. Als lage bloeddruk leidt tot flauwvallen, kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken.

Symptomen van lage bloeddruk zijn duizeligheid, zwart zien en flauwvallen.

Hoe lage bloeddruk te herkennen en te behandelen

 • Lage bloeddruk kan klachten veroorzaken zoals duizeligheid en flauwvallen.
 1. Vochtverlies, koorts of medicijnen kunnen lage bloeddruk veroorzaken.
 2. Duizeligheid en flauwvallen zijn symptomen van lage bloeddruk.
 3. Bij vochttekort kan het aanvullen van vocht de lage bloeddruk behandelen.
 4. Symptomen van lage bloeddruk kunnen ook pijn en bewustzijnsverlies zijn.

Het belang van het meten van uw bloeddruk thuis

Het meten van uw bloeddruk thuis is essentieel voor een nauwkeurige monitoring van uw gezondheid. Het correct gebruiken van een bloeddrukmeter en regelmatig meten kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen.

Hoe een bloeddrukmeter correct te gebruiken

Een betrouwbare bloeddrukmeter gebruiken is essentieel voor nauwkeurige metingen. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een bloeddrukmeter correct te gebruiken:

 1. Plaats de manchet op uw blote bovenarm, ongeveer 2-3 centimeter boven uw elleboog.
 2. Zorg ervoor dat de manchet strak genoeg zit, maar niet te strak. U moet twee vingers onder de manchet kunnen plaatsen.
 3. Zit stil met uw rug recht en leg uw arm op een tafel, zodat de manchet ter hoogte van uw hart zit.
 4. Start het meten volgens de instructies van de fabrikant en houd tijdens het meten stil.
 5. Schrijf de meting direct op in een tabel of schema, inclusief datum en tijdstip.
 6. Herhaal de meting indien nodig voor meer nauwkeurigheid.
Een vrouw krijgt haar bloeddruk gemeten in de dokterspraktijk.

De voordelen van het thuis meten van uw bloeddruk

Thuis uw bloeddruk meten heeft vele voordelen. Het stelt u in staat om regelmatig te controleren en eventuele veranderingen op te merken. Hierdoor kunt u sneller ingrijpen als dat nodig is.

Het geeft ook een nauwkeuriger beeld dan een enkele meting bij de dokter, omdat bloeddruk kan variëren gedurende de dag. Door thuis te meten, kunt u samen met uw arts betere beslissingen nemen over uw behandeling en levensstijl.

Bloeddruk meten: een essentiële taak voor thuismonitoring

Het meten van uw bloeddruk thuis is belangrijk omdat het kan helpen bij het regelmatig in de gaten houden van veranderingen. Dit kan helpen bij het verminderen van ziekenhuisbezoeken en het bijhouden van uw gezondheid.

Een goede bloeddrukmeter met een band voor om de bovenarm is nodig voor thuismeting. Meerdere spreekkamermetingen en ambulante metingen zijn belangrijk voor het vaststellen van een behandelindicatie.

Thuismeting van de bloeddruk kan nuttig zijn voor patiënten met hoge bloeddruk, en de Thuismeten-app kan worden gebruikt voor het thuis meten van de bloeddruk. Er zijn praktische vragen over welke bloeddrukmeters geschikt zijn voor thuisgebruik en hoe vaak de bloeddruk moet worden gemeten.

Bloeddruktherapie en levensstijlveranderingen

Behandeling van hoge bloeddruk omvat geschikte medicatie en veranderingen in levensstijl, zoals dieet en lichaamsbeweging. Lees verder voor meer informatie over het beheersen van uw bloeddruk en het verminderen van risico’s voor uw gezondheid.

Geschikte bloeddrukmedicatie

Bij het beheersen van hoge bloeddruk is de juiste medicatie essentieel. Het is belangrijk om bij het starten van bloeddrukmedicatie diagnostiek te overwegen, vooral bij een sterk verhoogde bloeddruk of vermoeden van andere aandoeningen.

Voor kwetsbare ouderen is het streven naar een systolische bloeddruk <150 mmHg belangrijk, waarbij voorzichtig titreren noodzakelijk is. Bij ouderen met hypertensie moet zowel overbehandeling als onderbehandeling in overweging worden genomen om een evenwichtige aanpak te garanderen.

Het is daarom van cruciaal belang om bij het kiezen van bloeddrukmedicatie rekening te houden met de individuele kenmerken en behoeften van de patiënt.

Dieet en lichaamsbeweging voor het beheersen van de bloeddruk

Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het beheersen van de bloeddruk. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

 1. Het DASH – dieet, dat rijk is aan voedingsvezels, kalium, calcium en magnesium, kan de bloeddruk verlagen.
 2. Beperk de inname van natrium (zout) in uw dieet, aangezien overtollig zout de bloeddruk kan verhogen.
 3. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals aerobe oefeningen, kan direct helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.
 4. Vermijd crashdiëten en streef naar duurzame veranderingen in eet – en beweeggewoonten om de bloeddruk te verlagen.
 5. Overleg met een arts of diëtist over specifieke dieet – en trainingsplannen die geschikt zijn voor het beheersen van uw bloeddruk.

Conclusie

Door regelmatig je bloeddruk te meten en de waarden te begrijpen, kun je vroegtijdig preventieve maatregelen nemen. Vergeet niet dat een verhoogde bloeddruk een ernstig signaal is om je levensstijl aan te passen.

Het begrijpen van je bloeddrukwaarden is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Wees proactief en neem de controle over je bloeddruk!

Ontdek meer over het belang van het zelf meten van uw bloeddruk thuis en hoe u dat effectief kunt doen door ons artikel “Bloeddruk meten: een essentiële taak voor Menzis medewerkers” te lezen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent diastolische bloeddruk?

Diastolische bloeddruk is het getal dat laat zien hoeveel druk er in je aderen is wanneer je hart rust tussen twee slagen in.

2. Hoe weet ik of mijn bloeddrukmeter goed werkt?

Zorg dat je bloeddrukmeter klinisch gevalideerd is door de British Hypertension Society, zodat je weet dat de testen goed diagnosticeren.

3. Kan bloeddruk medicijnen nemen gevaarlijk zijn?

Medicijngebruik voor hoge bloeddruk, zoals antihypertensiva, moet zorgvuldig zijn. Onjuist gebruik kan leiden tot problemen zoals een te grote bloeddrukdaling of hypoglykemie.

4. Is hoge bloeddruk gelinkt aan andere gezondheidsproblemen?

Ja, hoge bloeddruk kan samenhangen met verhoogd cholesterol, hartaanvallen, atriumfibrillatie en zelfs een herseninfarct.

5. Heeft mijn levensstijl invloed op mijn bloeddruk?

Zeker wel! Gezond eten, genoeg bewegen, en therapietrouw zijn bij medicijngebruik kunnen allemaal helpen om je bloeddruk onder controle te houden.

Plaats een reactie