Bloeddrukwaarden en Advies: Wat Je Moet Weten

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Heb je je ooit afgevraagd waarom artsen altijd je bloeddruk meten bij elk bezoek? Bloeddruk is een essentiële indicator van je gezondheid die niet over het hoofd gezien kan worden.

Veel mensen maken zich zorgen over hun bloeddrukwaarden en wat deze cijfers betekenen. Hoge bloeddruk kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, maar ook een te lage bloeddruk is niet zonder risico’s.

Wist je dat een bloeddruk boven 140/90 mmHg wordt gezien als verhoogd en aandacht nodig heeft? Onze blog gaat dieper in op alles wat je moet weten over bloeddrukwaarden en geeft advies om deze te beheren.

We leggen uit wat bloeddruk precies is, bespreken de normale waarden en bieden handvatten om jouw bloeddruk op een gezond niveau te houden.

In dit artikel vind je de antwoorden die je zoekt en leer je hoe je actie kunt ondernemen. Lees verder en zorg goed voor je hart!

Samenvatting

  • Ken je bloeddrukwaarden om gezond te blijven. Een normale waarde is minder dan 140/90 mmHg.
  • Een hoge bloeddruk kan hartproblemen geven. Een lage bloeddruk kan je duizelig maken.
  • Eet gezond, beweeg genoeg en rook niet om je bloeddruk goed te houden.
  • Als je bloeddruk vaak hoog is, moet je naar de dokter gaan.
  • Te zwaar zijn kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Let op je gewicht voor een gezond hart.

Wat is bloeddruk?

Een persoon zittend in een serene natuurlijke omgeving met verschillende gezichten en kapsels.

Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt. Een hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, terwijl een lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een sluipend gevaar. Het betekent dat het bloed te hard tegen de wanden van je bloedvaten drukt. Dit kan schade geven zonder dat je het merkt. Wanneer je waarden boven de 140/90 mmHg hebt, spreek je van verhoogde bloeddruk.

Dit verhoogt jouw kans op ernstige problemen zoals een hartinfarct of beroerte.

Veel dingen kunnen zorgen voor hoge bloeddruk. Roken, te veel alcohol drinken en slecht eten zijn een paar voorbeelden. Het zit soms ook in de familie. Als jouw bloeddruk vaak te hoog is, kan een dokter je helpen om hem lager te krijgen.

Dat is belangrijk om jouw hart gezond te houden.

Lage bloeddruk

Lage bloeddruk komt soms voor. Dit betekent dat het bloed niet zo goed door je lichaam stroomt. Het kan komen door uitdroging, koorts of bepaalde medicijnen. Als je bloeddruk te laag is, krijgen delen van je lichaam misschien niet genoeg bloed en zuurstof.

Mensen met lage bloeddruk voelen zich vaak duizelig of licht in het hoofd. Ze kunnen zwarte vlekken zien of misselijk zijn. Ook kan het zijn dat ze wazig zien. Dit gebeurt omdat hun hart, hersenen, en andere belangrijke delen niet genoeg bloed krijgen.

Een persoon die hun bloeddruk laat meten in de dokterspraktijk.

Uitleg over bloeddrukwaarden

De bloeddruk wordt gemeten in twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk (systolische bloeddruk) geeft de druk weer op het moment dat het hart zich samentrekt, terwijl de onderdruk (diastolische bloeddruk) de druk weergeeft wanneer het hart zich ontspant.

Dit zijn belangrijke metingen om de gezondheid van je hart en bloedvaten te beoordelen.

Bovendruk en onderdruk

Bovendruk heet ook wel systolische bloeddruk. Dit is het hoogste getal dat de kracht meet waarmee je hart het bloed in de vaten pompt. Een bovendruk van 120 of lager is heel goed voor je lichaam.

Het helpt om je hart gezond te houden.

Onderdruk noemen we diastolische bloeddruk. Dit getal geeft aan hoeveel druk er in je vaten is als je hart even rust tussen twee slagen in. Voor volwassenen is onderdruk meestal lager dan bovendruk.

Een normale onderdruk is belangrijk, omdat je hart dan goed kan werken.

Normale bloeddrukwaarden voor mannen en vrouwen

De normale bloeddrukwaarden zijn cruciaal voor het handhaven van een gezond leven. Deze waarden zijn over het algemeen gelijk voor mannen en vrouwen.

LeeftijdsgroepNormale Bovendruk (mmHg)Normale Onderdruk (mmHg)
Volwassenen (algemeen)< 140< 90
Mannen13080
Vrouwen13080

Deze tabel toont aan dat de streefwaarden voor een gezonde bloeddruk onder de 140/90 mmHg liggen. Gemiddelde waarden gelden ongeacht het geslacht.

Het belang van een normale bloeddruk

Een normale bloeddruk is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het houdt je hart gezond en vermindert het risico op ernstig verhoogde bloeddruk en hartfalen.

Naarmate we ouder worden, verandert onze bloeddruk, daarom is het essentieel om een gezonde bloeddruk te behouden, met name door te letten op factoren zoals overgewicht en overmatig alcoholgebruik.

Advies over bloeddruk

Advies over bloeddruk omvat het verlagen van de bloeddruk, wanneer contact op te nemen met de huisarts en de relatie tussen BMI en bloeddruk. Het is belangrijk om te weten hoe je je bloeddruk onder controle kunt houden en wanneer je medische hulp moet zoeken.

Bloeddruk verlagen

Een gezonde levensstijl kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Wanneer contact opnemen met de huisarts

Bij herhaaldelijke metingen van bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg is het verstandig om direct contact op te nemen met een huisarts. Wees ook alert op symptomen zoals duizeligheid en neem direct contact op met een huisarts als je een ernstig verhoogde bloeddruk hebt.

Het is belangrijk om snel medisch advies in te winnen en de aanbevelingen van de huisarts op te volgen, vooral als je duizelig wordt of je niet goed voelt bij een hoge bloeddruk.

BMI en de relatie met bloeddruk

Een BMI tussen 25-30 verdubbelt het risico op hoge bloeddruk. Overgewicht vergroot de kans op het ontwikkelen van een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en diabetes. Dit komt doordat overtollig lichaamsvet het hart harder laat werken om bloed rond te pompen, waardoor de druk in de bloedvaten toeneemt.

Mensen met overgewicht moeten hun bloeddruk nauwlettend in de gaten houden. Een gezonde levensstijl kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen, gezond te eten en stress te verminderen.

Als de bloeddruk hoog blijft, kan de huisarts medicijnen voorschrijven om deze onder controle te houden.

Conclusie

Het kennen van je bloeddrukwaarden is belangrijk voor je gezondheid. Hoge bloeddruk kan problemen veroorzaken, maar gelukkig zijn er manieren om het te verlagen. Door alert te zijn op je bloeddruk en gezond te leven, kun je je risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Blijf bewust van je bloeddruk en zoek hulp als dat nodig is.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn normale bloeddrukwaarden?

Normale bloeddrukwaarden zijn meestal rond de 120/80 mmHg, wat staat voor millimeter kwik.

2. Wanneer heb je hoge bloeddruk?

Je hebt een hoge bloeddruk als je waarden boven de 140/90 mmHg zijn. Dit kan leiden tot angst en is niet goed voor je gezondheid.

3. Wat voor advies krijg je bij hoge bloeddruk?

Bij hoge bloeddruk krijg je persoonlijk advies om deze te verlagen. Dit kan door gezonder te leven of soms door bloeddrukverlagende medicijnen, ook wel antihypertensiva genoemd.

4. Kunnen angsten invloed hebben op mijn bloeddruk?

Ja, angsten kunnen zorgen voor een tijdelijke stijging in bloeddruk. Het is belangrijk om stress te verminderen voor een betere bloeddruk.

Plaats een reactie