Bewegen Tegen Corona: Een Actieve Aanpak

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

De wereld is in de greep van het coronavirus en dat zorgt voor veranderingen in ons dagelijks leven. Thuiswerken, online vergaderingen, en zelfs virtuele feestjes zijn het nieuwe normaal geworden.

Maar wat doet dit met onze lichaamsbeweging? Veel mensen zitten nu meer binnen en bewegen minder dan voor de pandemie. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders sinds de coronacrisis aanzienlijk minder zijn gaan bewegen.

Toch is juist nu bewegen belangrijker dan ooit. Het kan ons helpen in de strijd tegen corona door ons immuunsysteem te versterken en onze mentale gezondheid te verbeteren. In dit artikel geven we tips over hoe je ondanks de coronamaatregelen toch voldoende kunt bewegen.

We kijken naar eenvoudige, maar effectieve manieren om gezond te blijven shoppen en thuis een actieve levensstijl te onderhouden.

Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen jouw gezondheid een boost kunt geven. Lees verder en kom in beweging!

Samenvatting

  • Bewegen is nu extra belangrijk voor onze gezondheid. Het maakt ons lichaam sterk en helpt tegen ziektes zoals corona.
  • Veel mensen zijn minder gaan bewegen door corona. Vooral kinderen en mensen met weinig geld of opleiding bewegen minder.
  • Als je regelmatig beweegt, kan dat stress, angst en sombere gevoelens verminderen.
  • Gezond eten en genoeg bewegen helpen je immuunsysteem. Dit maakt je beter bestand tegen virussen zoals corona.
  • Maak een plan voor je boodschappen met gezonde dingen erop. Dit helpt om niet zomaar ongezonde snacks te kopen.
Een verlaten stedelijk park met lege trainingsapparatuur en mensen van verschillende achtergronden.

Impact van Corona op Beweging

Mensen bewegen minder door de beperkende maatregelen en sluiting van sportfaciliteiten, wat kan leiden tot een verhoogd risico op obesitas, depressie, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Sociaal-economische verschillen spelen hierbij ook een rol.

Minder beweegminuten

Door de corona zijn veel mensen minder gaan bewegen. Onderzoek toont dat 33% van de mensen hun sport- en beweeggewoonten heeft laten vallen vanwege de maatregelen. Dit is zorgelijk, want beweging is belangrijk voor je gezondheid.

In 2020 deden wel 750.000 Nederlanders boven de 25 jaar minder aan fysieke activiteit. Dat zorgde ervoor dat we samen 46.000 gezonde levensjaren verloren. Kinderen en jongeren zaten ook meer stil.

Zij aten vaak ongezonder en keken meer naar schermen. Het is nu een uitdaging om iedereen weer in actie te krijgen, met het doel om ten minste 150 minuten per week lekker actief te zijn.

Sociaal-economische verschillen

Tijdens de corona crisis konden sommige mensen minder bewegen. Vooral mensen die minder geld hebben, of die niet veel op school geleerd hebben. Zij hadden het zwaarder, omdat ze minder kansen hadden om te sporten en bewegen.

Dit maakte de verschillen tussen groepen mensen groter.

Mensen met minder opleiding en geld hebben ook vaak meer last van ziektes zoals suikerziekte of hartproblemen. Corona maakte het voor hen nog moeilijker om gezond te leven. Daardoor kregen deze mensen extra problemen met hun gezondheid tijdens de pandemie.

Bewegen als Wapen Tegen Corona

Een diverse groep mensen doet yoga in een vredig park.

Bewegen kan helpen het immuunsysteem te versterken en stress en negatieve emoties te verminderen. Dit kan bijdragen aan een actieve aanpak tegen Corona.

Versterking van het immuunsysteem

Sporten maakt ons lichaam sterk. Het zorgt ervoor dat onze afweer beter kan vechten tegen ziektes, zoals het coronavirus. Door actief te bewegen, helpen we ons immuunsysteem om sneller en sterker te reageren op virussen.

Studies laten zien dat mensen die regelmatig bewegen, hun kans op ernstige problemen met COVID-19 kunnen verkleinen.

Een goede weerstand is belangrijk. Als we vaak bewegen, werkt ons afweersysteem beter. Dit is vooral van waarde als we te maken hebben met een virusaanval. Het lijf wordt sterker en is daardoor beter in staat om tegen de ziekte te strijden.

Sporten als hardlopen en joggen kunnen bijdragen aan een gezond immuunsysteem dat helpt om gezond te blijven, ook tijdens de corona pandemie.

Vermindering van stress en negatieve emoties

Bewegen helpt enorm bij het verminderen van stress en negatieve emoties die ontstaan door corona. Onderzoek toont aan dat beweging een effectieve remedie is tegen angststoornissen die tijdens de coronacrisis kunnen ontstaan.

Mensen die al corona hebben gehad ervaren meer stress, angst en depressieve gevoelens, en bewegen kan helpen om deze gevoelens te verminderen. Negatieve emoties zoals angst, depressie en eenzaamheid zijn risicofactoren voor een toename van alcoholgebruik tijdens de pandemie, maar bewegen kan deze emoties verminderen en het welzijn verbeteren.

Tips voor Gezonder Leven en Bewust Boodschappen Doen Tijdens de Corona Pandemie

  1. Eet gezond voedsel om je immuunsysteem te versterken, zoals groenten, fruit en volle granen.
  2. Probeer regelmatig matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of dansen, om je lichaam actief te houden.
  3. Beperk stress door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen.
  4. Plan je boodschappen vooraf en maak een gezonde boodschappenlijst om impulsieve aankopen van ongezonde snacks te vermijden.

Conclusie

In deze tijd van corona is het belangrijk om actief te blijven. Bewegen helpt tegen stress en somberheid. Hoewel de maatregelen ons beweeggedrag hebben beïnvloed, is het belangrijk om creatieve manieren te vinden om in beweging te blijven.

Laten we de kracht van beweging omarmen en positieve boodschappen verspreiden over de beschermende krachten van beweging tegen COVID-19.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent ‘Bewegen Tegen Corona: Een Actieve Aanpak’?

‘Bewegen Tegen Corona: Een Actieve Aanpak’ betekent dat je door sport en bewegen je gezondheid kan verbeteren en zo beter tegen het coronavirus kan beschermen.

2. Hoe helpt matig intensief bewegen tegen corona?

Matig intensief bewegen zorgt voor een sterkere gezondheid en kan helpen bij het verminderen van chronische stress, wat goed is voor mensen met overgewicht of type 2-diabetes.

3. Wat doet stress met je lichaam tijdens een virusinfectie?

Stress kan de stressrespons in je brein verhogen, wat niet goed is als je een virusinfectie, zoals corona, hebt.

4. Kan beweging de kwaliteit van leven verbeteren tijdens de corona pandemie?

Ja, volgens Erik Scherder en Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt beweging je gelukkiger en kan het zelfs werken als antidepressiva om een burn-out of slecht psychisch welbevinden te voorkomen.

5. Waarom is lezen en omega 3-vetzuren belangrijk voor je hersenen tijdens de corona crisis?

Lezen en omega 3-vetzuren zijn goed voor je hersenen en kunnen zo bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid en aandacht tijdens stressvolle tijden zoals de corona crisis.

Plaats een reactie