Wat is Positieve Gezondheid? Doe de Test

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn. Voel je je wel eens moe, ondanks dat de dokter zegt dat je gezond bent? Of misschien zoek je naar manieren om je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal sterker te voelen.

Positieve Gezondheid gaat over jouw complete welzijn. Het is een benadering die kijkt naar alle aspecten van het leven. Eén belangrijk feit over Positieve Gezondheid is dat het je helpt om grip te krijgen op jouw gezondheid door breder te kijken dan alleen medische factoren.

In deze blog leer je wat Positieve Gezondheid precies inhoudt en ontdek je de zes onderdelen die jouw welzijn bepalen. We leggen uit hoe voedselinnovatie kan bijdragen aan een gezonder leven en hoe de Positieve Gezondheid-test werkt.

Na het lezen van dit artikel snap je waarom Positieve Gezondheid belangrijk is en hoe het jou kan ondersteunen in het dagelijks leven. Begin vandaag nog met ontdekken hoe gezond jij je voelt!

Samenvatting

 • Positieve Gezondheid kijkt naar je hele welzijn, niet alleen of je ziek bent of niet.
 • Er zijn zes onderdelen die samen jouw gezondheid vormen: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks functioneren.
 • Je kunt jouw Positieve Gezondheid testen met een online vragenlijst die resultaten toont in een spinnenwebdiagram.
 • Gezond eten en voedselinnovatie kunnen je lichaam en geest sterken en dragen bij aan jouw Positieve Gezondheid.
 • Het werken aan je Positieve Gezondheid helpt bij het omgaan met moeilijke tijden en geeft je meer vertrouwen in de toekomst.

Een persoon geniet van een gezonde buitenactiviteit in een weelderig groen park.Positieve Gezondheid is een manier om naar gezondheid te kijken die verder gaat dan niet ziek zijn. Het idee komt van Machteld Huber en zij zegt dat gezondheid meer is dan alleen je lichaam.

Wat is Positieve Gezondheid?

Het gaat over hoe veerkrachtig je bent, hoe je in het leven staat en of je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn. Je kijkt naar je hele leven, niet alleen naar je lichaam.

In deze kijk op gezondheid zijn jouw kracht en wat je zelf kunt heel belangrijk. Energiek voelen, vertrouwen in de toekomst hebben en meedoen in de maatschappij tellen ook mee. Zo wordt er gekeken naar hoe je woont, werkt en met andere mensen omgaat.

Positieve Gezondheid helpt jou om keuzes te maken die goed zijn voor jouw hele welzijn.

Een diverse groep mensen beoefent verschillende activiteiten in een natuurpark.

De Zes Onderdelen van Positieve Gezondheid

Ontdek hoe een holistische visie op gezondheid verder gaat dan alleen fysiek welzijn en omarm de dynamische balans van de zes dimensies die samen jouw positieve gezondheid vormen. Deze multidimensionele aanpak biedt een breed perspectief op wat het betekent om écht gezond te zijn in alle facetten van het leven.

Lichaamsfuncties

Lichaamsfuncties zijn belangrijk voor positieve gezondheid. Het kijkt naar hoe fit en gezond je je voelt. Voel je je sterk? Zijn je spieren en botten in goede vorm? Dit gaat over jouw lichamelijke staat.

Als je lichaam goed werkt, kan je makkelijker bewegen en dingen doen die je leuk vindt.

Gezond eten en genoeg bewegen helpen je lichaam sterk te houden. Dit is een deel van jouw kwaliteit van leven. Als je goed voor je lichaam zorgt, heb je meer vertrouwen in de toekomst.

Je kan dan beter meedoen in de maatschappij. Zo draagt zorgen voor je lichaamsfuncties bij aan jouw positieve gezondheid.

Mentaal welbevinden

Je goed voelen in je hoofd is belangrijk. Dit noemen we mentaal welbevinden. Het gaat over hoe blij of rustig je bent. En of je lekker in je vel zit. Als je mentaal fit bent, kun je beter omgaan met problemen.

Je hebt meer vertrouwen in de toekomst.

Soms voel je je minder goed. Dat hoort er ook bij. Maar als je vaak niet blij bent, is het slim om hulp te zoeken. Op de website MijnPositieveGezondheid.nl kun je testen hoe het met je mentale gezondheid staat.

Zo leer je meer over jezelf en kun je werken aan een blijere jij.

Zingeving

Zingeving is een belangrijk deel van Positieve Gezondheid. Het gaat over wat jouw leven zin geeft. Vraag jezelf af: wat vind ik belangrijk? Dit kan zijn je werk, de liefde, zorgen voor anderen of iets moois maken.

Als je weet wat voor jou zinvol is, kun je daar meer tijd aan besteden. Het helpt je om te gaan met moeilijke tijden en maakt je gelukkiger.

Mensen die hun leven zinvol vinden, staan sterker in hun schoenen. Ze hebben vaker vertrouwen in de toekomst en doen meer mee in de maatschappij. Ook als het soms niet goed gaat, kan zingeving je helpen om weer op te staan.

In de test Mijn Positieve Gezondheid zijn er vragen die jou helpen ontdekken hoe het met jouw zingeving staat.

Kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven gaat over hoe goed jij je voelt in je dagelijks leven. Het kijkt naar je geluk, of je lekker in je vel zit en of je kunt doen wat voor jou belangrijk is. Hier speelt ook mee of je vertrouwen hebt in je toekomst.

Het is een groot deel van Positieve Gezondheid. Dit stukje gaat niet alleen over niet ziek zijn, maar ook over hoe jij je leven beleeft.

Een mooi leven hebben betekent voor iedereen iets anders. Voor de één is dat veel vrienden hebben, voor de ander is het kunnen meedoen met hun gemeenschap. Het gaat dus ook over maatschappelijke participatie, zoals werk, school of hobby’s.

Het belangrijkste is dat jij dingen kunt doen die jouw leven fijn maken.

Meedoen

Meedoen gaat over actief zijn en deel uitmaken van de samenleving. Het laat zien hoe belangrijk het is om te kunnen werken, leren en bijdragen aan de gemeenschap. Ook gaat het over contact met anderen en het gevoel ergens bij te horen.

Als mensen meedoen, bouwen ze vertrouwen in de toekomst op. Ze voelen zich nuttig en gewaardeerd.

Een persoon die goed meedoet, heeft vrienden en onderneemt dingen. Hij of zij helpt anderen en krijgt ook zelf hulp wanneer dat nodig is. Dit alles maakt een groot deel uit van positieve gezondheid.

Want meedoen is niet alleen fijn voor nu, maar geeft ook kracht voor later.

Dagelijks functioneren

Dagelijks functioneren gaat over hoe je je elke dag redt. Kun je zelf eten koken, schoonmaken en boodschappen doen? Het is belangrijk voor je vertrouwen in de toekomst. Als je goed voor jezelf kunt zorgen, voel je je sterker.

Ook helpt het als je kleine problemen zelf kunt oplossen. Dat maakt je leven fijner.

Je dagelijks functioneren heeft ook met andere mensen te maken. Vraag jezelf af: Heb ik vrienden of familie die mij kunnen helpen als dat nodig is? Kunnen zij op mij rekenen? Samen dingen doen geeft een goed gevoel.

Dit alles hoort bij Positieve Gezondheid en laat zien dat je veerkracht hebt.

Voedselinnovatie en Positieve Gezondheid

Gezond eten is belangrijk voor je lichaam en je hoofd. Nieuwe ideeën over eten kunnen je helpen om nog gezonder te leven.

– Eten maken op nieuwe manieren kan je lichaam sterker maken.

– Als je beter eet, voel je je vaak ook blijer in je hoofd.

– Praten over eten met het gesprekshulp van Positieve Gezondheid laat zien hoe belangrijk eten is.

– Met nieuwe ideeën over eten kun je beter voor jezelf zorgen en problemen aanpakken.

– Positieve Gezondheid helpt om te begrijpen hoe eten en gezond zijn samenhangen.

– Op de website MijnPositieveGezondheid kun je meer leren over eten en gezond zijn.

Hoe de Positieve Gezondheid Test Werkt

Positieve Gezondheid gaat over hoe jij je voelt. De test helpt je dit te begrijpen.

 • Je begint met het invullen van een vragenlijst. Die heeft vragen over hoe jij denkt over jouw gezondheid.
 • Elk antwoord vul je in op het spinnenweb. Dat is een plaatje dat lijkt op een web van een spin.
 • Het spinnenweb laat zien waar het goed gaat en waar minder. Zo zie je snel wat beter kan.
 • Mensen die niet goed kunnen lezen, krijgen hulp. Een zorgverlener kan samen met jou de vragen doornemen.
 • Na het invullen weet je meer over jouw gezondheid. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe gelukkig en tevreden je bent.
 • Deze kennis geeft je vertrouwen in de toekomst. Je weet wat belangrijk is voor jouw welzijn.

Het Belang van Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is heel belangrijk voor hoe mensen zich voelen. Het helpt hen om beter met problemen om te gaan. Ze worden sterker en krijgen meer vertrouwen in de toekomst. Dit gaat niet alleen over niet ziek zijn.

Het gaat ook over gelukkig zijn, goede dingen doen en een fijn leven hebben.

Mensen met Positieve Gezondheid kijken anders naar hun gezondheid. Ze letten op wat ze nog wel kunnen. Ze zoeken naar wat hun leven zin geeft. Zo vinden ze nieuwe manieren om actief en blij te blijven.

Dit helpt hen gezond en energiek te voelen, op hun eigen manier.

Veelgestelde Vragen over Positieve Gezondheid

Mensen hebben vaak vragen over Positieve Gezondheid. Hier zijn antwoorden op een paar veelgestelde vragen.

 • Hoe kan ik mijn eigen Positieve Gezondheid meten?
 • Wat bedoelt men met ‘veerkracht’ in Positieve Gezondheid?
 • Is Positieve Gezondheid alleen voor mensen die niet ziek zijn?
 • Kan ik ergens hulp krijgen bij het toepassen van Positieve Gezondheid?
 • Hoe verbeter ik mijn zingeving volgens de principes van Positieve Gezondheid?
 • Waarom is vertrouwen in de toekomst belangrijk voor mijn gezondheid?
 • Wat kan ik zelf doen om beter mee te doen in de maatschappij?
 • Heeft voedselinnovatie invloed op mijn Positieve Gezondheid?

Conclusie

Positieve Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Het gaat over je leven vullen met dingen die jij belangrijk vindt. Met de test zie je hoe het echt met je gaat. Zo kun je werken aan wat beter kan voor jou.

Doe de test en ontdek hoe jij ervoor staat!

Ontdek hoe voedselinnovatie bijdraagt aan Positieve Gezondheid in ons uitgebreide artikel, “Inzichten uit de Position Paper van Foodvalley over Voedselinnovatie en Positieve Gezondheid.”

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent positieve gezondheid?

Positieve gezondheid is dat je je goed voelt en vertrouwen in de toekomst hebt.

2. Hoe kun je testen of je positief gezond bent?

Je kunt een test doen die kijkt naar hoe jij je voelt en hoeveel vertrouwen je in de toekomst hebt.

3. Is vertrouwen belangrijk voor positieve gezondheid?

Ja, als je vertrouwen in de toekomst hebt, helpt dat voor een positieve kijk op je gezondheid.

4. Kan iedereen de positieve gezondheid test doen?

Ja, iedereen kan de test doen om te zien hoe het met zijn of haar vertrouwen en gezondheid staat.

Plaats een reactie