Lang en Zelfstandig Thuis Wonen: Zo Doe Je Dat

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Naarmate we ouder worden, koesteren velen van ons de wens om zo lang mogelijk in ons eigen, vertrouwde huis te blijven wonen. Maar met het klimmen der jaren kunnen er uitdagingen opduiken die het zelfstandig thuis wonen bemoeilijken.

Denk aan een trap die lastig te beklimmen is of het gemis aan sociale contacten. Gelukkig zijn er oplossingen en ondersteuning mogelijk die helpen om comfortabel en veilig thuis te blijven wonen.

Eén van de cruciale feiten is dat tijdige aanpassingen in huis essentieel zijn voor levensloopbestendig wonen. Deze blog geeft praktische tips en tricks om uw woning aan te passen, uw sociale netwerk levendig te houden, en gebruik te maken van lokale ondersteuning – allemaal om de kwaliteit van leven hoog te houden.

Ontdek hoe u met een paar slimme stappen uw huis én leven toekomstbestendig maakt. Blijf lezen en leer hoe ook u lang en zelfstandig thuis kunt blijven genieten.

Samenvatting

 • Pas je huis aan voor veiligheid, zoals drempels verwijderen en beugels installeren.
 • Blijf sociaal actief met vrienden, familie en buren om eenzaamheid te voorkomen.
 • Gebruik lokale hulpnetwerken en diensten zoals de WMO voor extra ondersteuning.
Een ouder echtpaar geniet van hun gezellige woonkamer met aangepaste meubels.

Tips voor langer thuis wonen

Om lang en zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, is een goede voorbereiding essentieel. Ontdek hier praktische adviezen en inzichten die u helpen om uw huis en levensstijl aan te passen voor een veilige en comfortabele toekomst.

Pas uw woning tijdig aan

Als je ouder wordt, is het slim om je huis aan te passen. Zo kun je veilig en comfortabel blijven wonen.

 1. Zorg voor geen drempels: Haal drempels weg zodat je niet kunt struikelen.
 2. Brede deuren: Maak deuren breder voor als je een rolstoel nodig hebt.
 3. Installeer beugels: Plaats beugels in de badkamer en het toilet voor extra steun.
 4. Veilige trappen: Zet een tweede leuning op de trap of installeer een traplift.
 5. Antislipvloer: Leg een vloer neer waarop je niet snel uitglijdt.
 6. Goede verlichting: Maak overal in huis licht knoppen die makkelijk te gebruiken zijn.
 7. Alarmknoppen: Plaats knoppen waarmee je hulp kunt roepen bij noodgevallen.
 8. Domotica systemen: Installeer slimme systemen die lampen en verwarming automatisch regelen.

Blijf sociaal actief

Blijf in contact met vrienden, familie en buren. Dit helpt tegen eenzaamheid en houdt je geest scherp. Ga naar buiten, doe mee aan activiteiten in de buurt of nodig mensen thuis uit.

Dit is belangrijk voor je geluk en zorgt dat je langer zelfstandig thuis kunt wonen. Gebruik de gemeentes in Nederland om te zien wat er allemaal te doen is. Zo leer je nieuwe mensen kennen en blijf je betrokken bij wat er speelt.

Maak ook gebruik van moderne middelen zoals het internet. Zo kun je videobellen met familie of vrienden die ver weg zijn. Er zijn veel websites en apps die helpen om contact te houden met anderen.

Vergeet niet om veilig om te gaan met je persoonlijke informatie online, zoals geen cookies accepteren die niet nodig zijn. Sociaal actief blijven geeft energie en maakt het leven thuis leuker.

Maak gebruik van lokale netwerken

Veel dorpen en steden hebben groepen die ouderen helpen om langer thuis te wonen. Deze lokale netwerken bieden hulp en informatie. Zij weten veel over hulp die je kunt krijgen. Denk aan klusjes in huis, samen eten of leuke dingen doen met andere mensen.

De gemeente kan je ook steun geven door de WMO. Praat met vrienden, familie of buren over wat er in jouw buurt is. Zo blijf je op de hoogte en maak je nieuwe vrienden. Dat is goed voor als je thuis woont en soms hulp nodig hebt.

Conclusie

Om lang en zelfstandig thuis te wonen, pas je huis aan en zorg voor veiligheid. Blijf praten met vrienden en maak gebruik van hulp in de buurt. Met de juiste hulpmiddelen en support kun je comfortabel thuis blijven.

Zo houd je de regie over je eigen leven. Zorg goed voor jezelf en je huis, dan is langer thuis blijven wonen goed te doen.

Wilt u meer tips over hoe u een ontspannen leven kunt leiden? Lees dan ook ons artikel over zonder werkstress op vakantie gaan.

Veelgestelde Vragen

1. Wat kan ik doen voor veiligheid in huis als ik lang zelfstandig thuis wil wonen?

Om lang en zelfstandig thuis te wonen, zorg je voor veiligheid in huis door aanpassingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van losse kleedjes waarover je kunt struikelen.

2. Hoe kan de Wmo mij helpen om zelfstandig thuis te blijven wonen?

De Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning, helpt ouderen met diensten zoals hulp in huis of aanpassingen aan de woning zodat je veilig en zelfstandig kunt blijven wonen.

3. Wat dekt de basispakket van mijn zorgverzekering?

Jouw basispakket van de zorgverzekeringswet kan hulp bieden zoals verpleging en verzorging thuis om je te ondersteunen bij zelfstandig wonen.

4. Waarom is het slim om een testament te maken?

Een testament maken is slim omdat je daarmee zelf bepaalt wat er met je spullen en geld gebeurt na jouw overlijden, zoals het regelen van een erfenis.

5. Zijn er alternatieven voor een bejaardenhuis of verzorgingshuizen?

Ja, als alternatief voor bejaardenhuizen of verzorgingshuizen kun je kiezen voor services die thuis komen helpen, zoals thuishulp of maaltijdservice, zodat je lang en bewust zelfstandig kunt blijven wonen.

Plaats een reactie