Beweeg en Doneer: Steun de Voedselbank met Jouw Activiteit

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Wil je iets goeds doen voor anderen terwijl je zelf actief blijft? Velen van ons zoeken naar manieren om bij te dragen aan een betere wereld, maar weten niet altijd hoe. Door mee te doen met “Beweeg en Doneer” kan jouw sportieve inspanning direct de Voedselbank helpen.

Dit is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ondersteunt ook mensen die het minder goed hebben.

De Voedselbank helpt elke week 120.000 mensen met voedsel dat anders verspild zou worden. In deze blog ontdek je hoe je op een eenvoudige en leuke manier kunt bijdragen aan dit belangrijke werk.

Of je nu een hardloper bent, graag wandelt of een andere activiteit kiest, jouw beweging kan het verschil maken. Lees snel verder en kom in actie!

Samenvatting

 • Doe mee met “Beweeg en Doneer” door te sporten en geld in te zamelen voor de Voedselbank.
 • Je kunt op veel manieren helpen: geld of eten geven, evenementen organiseren of vrijwilliger worden.
 • Bedrijven kunnen via MVO – beleid samenwerken met de Voedselbank en zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen.
 • Door te doneren aan de Voedselbank, kun je minder belasting betalen en gezinnen in nood helpen.
 • Maak wandelen met kinderen een avontuur door een speurtocht voor de Voedselbank te organiseren.
Een schilderachtig fietspad omgeven door weelderig groen en verschillende mensen.

Wat is “Beweeg en Doneer”?

Beweeg en Doneer” is een leuke manier om te helpen. Je doet een sport zoals lopen of fietsen. Terwijl je beweegt, verzamel je geld voor de Voedselbank. Dit geld helpt mensen die niet genoeg eten hebben.

Ook vecht het tegen voedselverspilling.

Jij kunt meedoen door je in te schrijven voor een activiteit. Vraag vrienden om geld te geven voor elke kilometer die je aflegt. Samen maken we een verschil en steunen we families die het nodig hebben.

Bewegen is gezond en met “Beweeg en Doneer” help je anderen ook!

Hoe je de Voedselbank kunt ondersteunen

Ontdek de impact die je kunt maken door betrokken te raken bij de Voedselbank; jouw energie en enthousiasme kunnen het verschil betekenen voor gezinnen in nood. Zet je in voor dit mooie doel en leer hoe elke bijdrage, groot of klein, ontzettend waardevol is.

Donaties

Je kunt de Voedselbank helpen met geld. Maak een bedrag over en zet er “Gift” bij. Dit geld gebruiken ze om mensen te helpen die niet genoeg eten kunnen kopen. Bij de Voedselbank werkt niemand voor geld.

Iedereen doet het gratis om anderen te helpen.

Heb je geen geld om te geven? Kijk dan eens naar Soupalicious. Zij maken lekkere soepen. Als jij soep koopt, geven zij ook soep aan de Voedselbank. Zo krijgen mensen gezonde vitamine-rijke voeding en steun je een goed team dat zich inzet voor fondsenwerving en tegen honger strijdt.

Voedsel geven

Door eten te geven help je de Voedselbank enorm. Ze krijgen geen geld om eten te kopen, dus jouw voedseldonaties zijn heel belangrijk. Mensen brengen eten dat nog goed is maar dat ze zelf niet gebruiken.

Zo kan de Voedselbank meer dan 180.000 mensen per jaar helpen. Ook bedrijven met te veel eten kunnen dit geven. Dit maakt een groot verschil.

Elke week maken vrijwilligers pakketten vol met vitamines voor mensen die het nodig hebben. Jouw eten helpt echt. Denk aan rijst, pasta of soep in blik. Maar ook verse groenten en fruit zijn welkom.

Lokale voedselbanken zoeken steeds naar nieuwe manieren om meer eten te krijgen. Misschien heb jij wel een slim idee!

In actie komen

Je kunt zelf iets doen om de Voedselbank te helpen. Zamel geld in of geef voedsel; elke actie maakt een verschil.

 • Organiseer een sportdag waarbij mensen geld geven om mee te doen. Dit kan bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd zijn.
 • Start een online inzamelingsactie. Maak een pagina en deel die met vrienden, familie en collega’s.
 • Doe mee aan marathons of fietswedstrijden. Vraag mensen jou te sponsoren en geef het geld aan de Voedselbank.
 • Houd een rommelmarkt in je buurt. Verkoop spulletjes en doneer de opbrengst.
 • Zet een vitamine – actie op met je team. Verkoop gezonde snacks en geef het verdiende geld aan de Voedselbank.
 • Kook samen met anderen een groot diner. Vraag gasten om een bijdrage als donatie.
 • Maak kunst en verkoop deze voor het goede doel. Gebruik je talent om anderen te helpen.
 • Plan wandelingen met kinderen en hun ouders tegen betaling. Combineer plezier en het steunen van een goed doel.

Vrijwilliger worden

Om de voedselbank te helpen, kun je vrijwilliger worden. De voedselbanken hebben veel mensen nodig die gratis willen werken. Zo blijven de kosten laag. Op hun site vind je info over vrijwilliger zijn.

Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de voedselbank. Ze zorgen ervoor dat alles goed gaat. Wil jij het team versterken? Kijk dan op de website van een voedselbank bij jou in de buurt.

Daar leer je meer over wat je kunt doen.

De voordelen van het steunen van de Voedselbank

Door de Voedselbank te ondersteunen, draag je direct bij aan de verbetering van essentiële voedselhulp voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Het versterkt ook het gevoel van solidariteit binnen de gemeenschap, waarbij iedere actie telt en de kleinste hulp kan leiden tot grote veranderingen.

Verbetering van de voedselhulp

Door de Voedselbank te steunen, zorg je voor betere voedselhulp aan mensen die dit hard nodig hebben. Elke week krijgen bijna 100.000 mensen hulp van de voedselbanken. Dat is een groot aantal huishoudens die op deze manier gezond eten krijgen zoals vitamines uit groente en fruit.

Met jouw hulp kan de Voedselbank meer en beter eten geven aan deze families. Ook zorgen ze ervoor dat het eten veilig en vers is. Zo maken we samen het verschil voor mensen die minder geld hebben voor boodschappen.

Bijdragen aan de gemeenschap

Helpen bij de voedselbank maakt een groot verschil voor de buurt. Mensen die weinig geld hebben krijgen hierdoor toch genoeg te eten. Je geeft niet alleen eten, maar ook hoop en steun aan families die het moeilijk hebben.

Dit zorgt voor een sterkere en gezondere gemeenschap.

Jouw hulp zorgt er ook voor dat kinderen beter kunnen groeien. Ze krijgen vitamines binnen door het gezonde voedsel dat de voedselbank geeft. Als je actief meehelpt of geld geeft, draag je bij aan een plek waar mensen op elkaar kunnen rekenen.

Dat is goed voor iedereen in de wijk.

Verschillende manieren om te doneren

Ontdek hoe jij met een simpele financiële bijdrage, groot of klein, een directe impact kunt maken op de voedselzekerheid in jouw gemeenschap. Het steunen van de Voedselbank kan op diverse manieren, passend bij jouw mogelijkheden en voorkeuren.

Donatie via overschrijving

Wil je geld geven aan de Voedselbank? Dat kan makkelijk met een bankoverschrijving. Je kunt het bedrag dat je wilt schenken overmaken naar het rekeningnummer van Voedselbanken Nederland.

Ook Stichting Voedselbank Utrecht heeft een eigen rekeningnummer voor donaties. Zo helpt jouw gift mensen die extra vitamines en eten nodig hebben.

Steun je liever het Rode Kruis? Zij hebben ook een rekeningnummer voor hun voedselhulpprogramma. Of je maakt het geld online over. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat teams overal fondsen kunnen inzamelen om anderen te helpen.

Met elke overschrijving maak jij een groot verschil voor mensen die onze hulp goed kunnen gebruiken.

Schenken met belastingvoordeel

Geef je geld aan de Voedselbank? Dan kun je minder belasting betalen. Jouw gift is aftrekbaar als de Voedselbank een ANBI is. Zo help je mensen en bespaar je geld.

Kies je voor een periodieke schenking, dan trek je dit helemaal van de belasting af. Dit betekent dat je elk jaar een vast bedrag geeft voor minimaal vijf jaar. Zo steun je de Voedselbank en krijg je zelf ook een voordeel.

Nalatenschap – Testament

Met een testament bepaal je zelf wat er met jouw spullen gebeurt als je er niet meer bent. Je kunt kiezen om geld, je huis, aandelen of andere waardevolle dingen na te laten aan mensen of goede doelen die jij belangrijk vindt.

Zo kan je ook de Voedselbank helpen. Zij kunnen jouw gift goed gebruiken om mensen voedsel te geven.

Een notaris kan je helpen om alles goed op papier te zetten. Vaak is het eerste gesprek gratis. In je testament kun je de Voedselbank noemen. Dan weet je zeker dat jouw nalatenschap echt helpt.

Mensen die het moeilijk hebben, krijgen door jouw testament steun van de Voedselbank.

Hoe de Voedselbank past in het MVO-beleid

Voedselbanken zijn belangrijk voor het MVO-beleid van bedrijven. Ze zorgen voor voedselhulp en helpen de gemeenschap. Bedrijven kunnen zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen.

Ze werken samen met voedselbanken voor inzamelacties en vrijwilligerswerk. Dit laat zien dat ze goed willen doen voor anderen.

De Voedselbank Oost Twente is een goede keuze voor bedrijven die aan MVO willen doen. Organisaties kunnen helpen met geld, eten, of door de handen uit de mouwen te steken. Samenwerken met de Voedselbank versterkt het teamgevoel en de band met de samenleving.

Bedrijven die zich inzetten, laten zien dat ze om meer geven dan alleen winst.

Veelgestelde vragen over de Voedselbank en doneren

Mensen hebben veel vragen over de Voedselbank. Hier zijn wat antwoorden op de meest gestelde vragen.

 • Hoe kan ik helpen? Je kunt voedsel geven of geld doneren aan de Voedselbank. Dit zorgt ervoor dat ze eten hebben voor mensen die het nodig hebben.
 • Wat doet de Voedselbank met mijn geld? Jouw geld helpt bij het betalen van huur, licht en gas voor hun gebouwen en trucks.
 • Kan ik ook als bedrijf doneren? Ja, bedrijven kunnen eten of geld geven aan de Voedselbank om anderen te helpen.
 • Koopt de Voedselbank eten met mijn donatie? Nee, zij krijgen eten dat over is en anders weggegooid zou worden. Geld helpt met andere kosten.
 • Is er een belastingvoordeel als ik doneer? Ja, je kunt minder belasting betalen als je geeft aan goede doelen zoals de Voedselbank.
 • Hoe weet ik dat het eten goed aankomt? De Voedselbank zorgt ervoor dat al het eten veilig en vers is wanneer het aankomt bij gezinnen.
 • Wat gebeurde er op 17 november 2020? Toen gaf het kabinet 8 miljoen euro om de Voedselbank te helpen met hun werk.

Wandelen met kinderen: Maak het een avontuur en steun tegelijkertijd de Voedselbank

Wandelen met kinderen is zowel leuk als leerzaam. Organiseer een speurtocht en vraag voor elke gevonden schat een donatie voor de Voedselbank. Kinderen ontdekken zo dat helpen van anderen bijzonder en belangrijk is.

Ze leren over samenwerken en delen.

Maak elk uitje speciaal door verhalen te vertellen over voedselhulp en het werk van de Voedselbank. Laat ze zien hoe hun inzet mensen helpt die het moeilijk hebben. Zo groeit hun begrip voor solidariteit en maakt wandelen echt verschil.

Met plezier actie voeren leert kinderen over compassie en geeft ze een goed gevoel.

Conclusie

Dus, als je in beweging komt, help je anderen. Jouw sport of wandeltocht brengt eten waar het nodig is. Samen maken we een verschil voor de voedselbank. Iedere stap telt mee. Zet je in en draag bij aan een betere wereld.

Ontdek hoe je van wandelen met kinderen een spannend avontuur maakt én tegelijkertijd de Voedselbank steunt op onze speciale pagina over wandelen met het gezin.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Beweeg en Doneer?

Beweeg en Doneer is een manier om geld in te zamelen voor de Voedselbank. Door te bewegen, zoals lopen of fietsen, help je mensen die extra vitamine en eten nodig hebben.

2. Hoe kan ik meedoen met Beweeg en Doneer?

Je kunt je als team of alleen inschrijven, actief zijn, en mensen vragen om geld te geven voor jouw activiteit. Zo steun je de Voedselbank.

3. Waar gaat het ingezamelde geld naartoe?

Het geld dat je verzamelt gaat naar de Voedselbank. Ze kopen er vitamine en eten mee voor mensen die dat hard nodig hebben.

4. Kan mijn team fondsenwerving opzetten voor Beweeg en Doneer?

Ja, jouw team kan samen bewegen en geld ophalen. Met jullie team fondsenwerving helpen jullie de Voedselbank veel.

Plaats een reactie