Eten tijdens de Borstvoeding: Voedingsadvies voor Moeders

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Als kersverse moeder wil je natuurlijk het beste voor je kleine schat, en wat je eet tijdens de borstvoeding speelt daarbij een belangrijke rol. Misschien maak je je zorgen over welke voedingsmiddelen jouw borstvoeding kunnen beïnvloeden of vraag je je af hoe je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om zowel jouw gezondheid als die van je baby te ondersteunen.

Het kan best overweldigend zijn om hier goede informatie over te vinden.

Wist je dat jouw behoefte aan bepaalde voedingsstoffen toeneemt terwijl je borstvoeding geeft? In dit blog geven we je duidelijke richtlijnen en praktische tips om ervoor te zorgen dat jij en je baby alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.

We bespreken welke superfoods bijzonder gunstig zijn, welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en hoe een gezond dagmenu eruitziet voor moeders die borstvoeding geven. Lees verder voor advies dat jou helpt om samen met je baby een gezonde start te maken! Ontdek hoe je gemakkelijk goed kunt blijven eten.

Samenvatting

 • Eet gevarieerd en gezond tijdens borstvoeding, zoals groente, fruit, granen en proteïnen, en drink genoeg water.
 • Vermijd alcohol, cafeïne te veel, rauwe eieren en bepaalde vissoorten om jouw baby gezond te houden.
 • Superfoods zoals havermout, eieren en avocado geven jou en je baby belangrijke voedingsstoffen.
 • Yoghurt en andere gefermenteerde voeding zijn goed voor je darmen en bevatten veel calcium en eiwitten.
 • Bonen en peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en vezels, wat helpt bij de melkproductie.

Eten tijdens de borstvoeding: advies en richtlijnen

Een evenwichtige voeding is essentieel tijdens de borstvoedingsperiode, omdat moedermelk alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, zoals alcohol en cafeïne, is ook belangrijk voor de gezondheid van je baby.

Belang van een evenwichtige voeding

Goed eten is super voor je lichaam, vooral als je borstvoeding geeft. Je lichaam maakt dan melk aan voor je baby. Deze melk heeft alles wat je kleine nodig heeft om te groeien en sterk te worden.

Daarvoor moet jij dus ook goede dingen eten, zoals groente, fruit, granen en proteïnen. Vergeet ook niet genoeg water te drinken elke dag!

Om ervoor te zorgen dat je baby gezond blijft, moet je zorgen voor veel verschillende soorten eten uit de Schijf van Vijf. Dit helpt je om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen die nodig zijn.

Door gezond en gevarieerd te eten, krijg jij meer energie en maak je betere moedermelk aan. Zo geef je jouw baby een goede start in het leven.

Voedsel om te vermijden

Als je borstvoeding geeft, is het slim om op te letten wat je eet. Sommige dingen kun je beter laten staan voor de gezondheid van jou en je baby.

 • Drink geen alcohol. Dit kan in de melk komen en is niet goed voor de baby.
 • Eet geen schaal – en schelpdieren. Deze kunnen soms verontreinigd water hebben.
 • Vermijd te veel cafeïne. Kies liever voor cafeïnevrije koffie of drink minder gewone koffie en thee.
 • Beperk vis tot 2 keer per week. Vis is goed, maar te veel is niet fijn voor jullie.
 • Kies vette vis zoals zalm. Deze vis heeft gezonde vetten die goed zijn voor jou en de baby.
 • Laat rauwe eieren staan. Ze kunnen slechte bacteriën hebben die schadelijk zijn.
 • Vermijd knoflook en ui. Deze kunnen de baby onrustig maken door krampjes.
 • Eet geen paprika’s en koolsoorten als de baby daar last van krijgt.
 • Let op met harde kaas uit ongepasteuriseerde melkproducten. Daar kunnen ziekmakende bacteriën in zitten.
 • Probeer transvetten te vermijden. Die zitten vaak in koekjes of gefrituurd eten.
 • Pas op met zoetstoffen zoals aspartaam, cyclamaat en steviolglycosiden uit de steviaplant.

Superfoods voor moeders die borstvoeding geven

Een moeder die een gezonde maaltijd vasthoudt te midden van verse producten.

Havermout, eieren en avocado zijn slechts enkele van de superfoods die zeer geschikt zijn voor moeders die borstvoeding geven. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen die zowel de moeder als de baby ten goede komen tijdens de lactatieperiode.

Havermout, eieren, avocado

Havermout, eieren en avocado zijn superfoods voor moeders die borstvoeding geven. Deze voeding zit vol met belangrijke voedingsstoffen die goed zijn voor jou en je baby.

 • Havermout geeft je energie en bevat veel vezels. Vezels helpen je darmen om goed te werken.
 • In havermout zit ook ijzer. Dat is goed voor je bloed.
 • Eieren leveren eiwitten. Eiwitten zijn bouwstenen voor het lichaam.
 • Ze bevatten vitamine D en B. Deze vitaminen zijn belangrijk voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
 • Avocado’s hebben gezonde vetten. Deze vetten zijn goed voor de hersenen van je baby.
 • Ze bieden foliumzuur. Foliumzuur helpt bij de groei van je kindje.
 • Avocado’s leveren ook extra calorieën die je nodig hebt tijdens het geven van borstvoeding.

Yoghurt of andere gefermenteerde voeding

Yoghurt of andere gefermenteerde voeding is een superfood voor moeders die borstvoeding geven. Het bevat probiotica die de spijsvertering ondersteunen en de darmgezondheid bevorderen.

 1. Yoghurt: Rijk aan calcium en eiwitten, wat essentieel is voor sterke botten en weefselherstel bij moeders.
 2. Kefir: Bevat nog meer probiotica dan gewone yoghurt, waardoor het de darmflora versterkt en het immuunsysteem ondersteunt.
 3. Kimchi: Een gefermenteerde groente die rijk is aan vezels, vitamines en antioxidanten die kunnen helpen bij ontstekingen en spijsverteringsproblemen.

Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten zijn aanbevolen superfoods voor moeders die borstvoeding geven. Ze dragen bij aan de gezondheid en voedingswaarde van moedermelk. Hier is waarom:

 1. Rijk aan eiwitten: Bonen en peulvruchten bevatten veel eiwitten, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de baby.
 2. Vezelrijk: Ze zijn ook rijk aan voedingsvezels, wat kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering van zowel moeder als baby.
 3. Vitaminen en mineralen: Deze voedingsmiddelen bevatten vitaminen A en B, evenals mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium die essentieel zijn voor een gezond dieet.
 4. Diversiteit aan voedingsstoffen: Door bonen en peulvruchten op te nemen in het dieet, krijgt de moeder een gevarieerde mix van voedingsstoffen binnen die nodig zijn tijdens de borstvoedingsperiode.
 5. Ondersteuning bij melkproductie: Deze voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van moedermelk en voorzien in de benodigde voedingsstoffen voor zowel moeder als baby.
 6. Waardevolle toevoeging: Het advies is om bonen en peulvruchten op te nemen in een gezond en gebalanceerd dieet tijdens de borstvoedingsperiode vanwege hun nutritionele waarde.

Gezonde Dagmenu’s voor Borstvoedende Moeders

Een gezond dagmenu voor borstvoedende moeders kan er als volgt uitzien. Als ontbijt kun je kiezen voor havermout met ongezoete amandelmelk, noten en vers fruit. Dit levert veel vezels, eiwitten en gezonde vetten op.

Als tussendoortje is een schaaltje yoghurt met een handvol ongezouten noten zoals amandelen of walnoten een goede keuze, vanwege de calcium en goede vetten die het bevat. Bij de lunch kan een salade met bladgroenten, tomaat, komkommer, zaden en een stuk gegrilde kip of tofu zorgen voor een gezonde mix van vitamines, mineralen en eiwitten.

Voor het avondeten is het aan te raden om te kiezen voor mager vlees zoals kip of kalkoen, samen met groenten en zilvervliesrijst of volkoren pasta.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het vermijden van grote hoeveelheden cafeïne, alcohol en sterk gekruid voedsel belangrijk is tijdens de borstvoeding. Ook moet er voldoende water worden gedronken gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.

Het is verstandig om advies in te winnen bij een diëtist om er zeker van te zijn dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kunnen vegetarische of veganistische moeders extra aandacht besteden aan hun inname van vitamine B12 en omega-3 vetzuren door supplementen te nemen of specifieke voedingsmiddelen toe te voegen aan hun dagelijkse maaltijden.

Conclusie

Tijdens borstvoeding is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, met extra aandacht voor cafeïne, alcohol en kruiden. Moeders wordt geadviseerd om voornamelijk plantaardig voedsel te eten.

Verder is het fabeltjes dat bepaalde voeding wel of niet van invloed is op moedermelk. Vrouwen die niet veel kunnen eten, produceren nog steeds goede moedermelk voor hun baby’s. Er is veel vraag naar advies over eten tijdens borstvoeding.

Veelgestelde Vragen

1. Wat moet ik eten tijdens de borstvoeding voor gezonde baby’s?

Eet veel fruit zoals avocado’s, vissoorten met omega-3-vetzuren, en sojaproducten. Vermijd verzadigd vet en kies voor eten met veel vitamine B.

2. Zijn er dingen die ik niet mag eten als ik borstvoeding geef?

Ja, je moet alcoholisch, nicotine en producten met theïne zoals chocolade vermijden. Dit zijn niet goed voor de baby.

3. Is vis eten veilig tijdens de borstvoeding?

Ja, sommige vissen zijn goed omdat ze omega-3-vetzuren hebben. Maar let op met vissoorten die misschien te veel toxiciteit hebben.

4. Wat als ik vegetarisme of veganisme volg, krijgt mijn baby dan genoeg voedingsstoffen?

Als je vegetariër of veganist bent, zorg dan dat je genoeg verschillende planten en sojaproducten eet. Kijk ook op het etiket voor extra vitamines.

5. Kan ik ondervoede worden als ik borstvoeding geef?

Het is mogelijk bij ondervoeding dat je zelf bloedarmoede of andere problemen krijgt. Eet goed en gebalanceerd om dit te voorkomen.

6. Wat moet ik doen als ik een zwangere vrouw ben en wil weten wat ik mag eten tijdens de borstvoeding?

Praat met jouw dokter over wat het beste is om te eten tijdens jouw zwangerschap en daarna voor de geboorte van een gezonde baby.

Plaats een reactie