Mediteren op Het Werk: 5 Korte Oefeningen voor Tussen de Bedrijven Door

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Ben je ooit het gevoel kwijtgeraakt dat je echt aanwezig bent op je werk? Die momenten waarop je zo opgaat in het rennen van de ene naar de andere taak dat je bijna op een automatische piloot lijkt te leven? Je bent niet de enige.

In de hectiek van alledag vergeten veel mensen om even stil te staan en adem te halen. Mindfulness op het werk kan hierbij het verschil maken.

Wist je dat zelfs een paar minuten per dag mediteren kan helpen om het gevoel van stress significant te verminderen? In dit artikel ontdek je vijf korte maar effectieve meditatie-oefeningen die je makkelijk tussen de bedrijven door kunt doen.

Ze brengen je terug naar het hier en nu en dragen bij aan jouw mentaal welzijn. Lees verder en breng wat rust in je werkdag!

Samenvatting

  • Mediteren kan stress verminderen en je helpen om meer in het nu te leven.
  • Er zijn verschillende soorten meditatie, zoals ademhalingsmeditatie en geleide meditatie.
  • Korte meditatie – oefeningen kunnen gemakkelijk op werk gedaan worden, zelfs als je maar een paar minuten hebt.
  • Buiten lopen en frisse lucht halen kan ook deel uitmaken van mindfulness op het werk.
  • Mindfulness helpt tegen hoofdpijn, rugklachten en kan je nachtrust verbeteren.
Een persoon mediteert in een rustige kantoorruimte omgeven door planten.

Wat is Mindfulness op het Werk?

Mindfulness op het werk gaat over aandacht geven aan wat je doet, terwijl je het doet. Het helpt je om je beter te concentreren en minder snel afgeleid te zijn. Je wordt er kalm van en kunt beter omgaan met stress.

Als je mindful bent, leef je meer in het nu en maak je je minder zorgen over later of over wat al geweest is.

Je gebruikt oefeningen zoals diep ademhalen, letten op wat je voelt in je lichaam, en bewust zijn van de geluiden om je heen. Dit kan allemaal helpen om rustiger te worden op drukke werkplekken.

Mindfulness zorgt dat je pauze neemt van steeds maar doorwerken. Zo kun je met frisse energie weer verder gaan.

Verkenning van Verschillende Meditatievormen voor op het Werk

Op je werk kun je verschillende soorten meditatie proberen. Sommige mensen zitten graag stil en letten op hun ademhaling. Anderen vinden het fijn om te lopen en bewust te zijn van hun stappen.

Er zijn ook mensen die een geleide meditatie met de stem van iemand anders volgen. Die stem helpt je dan om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.

In elke meditatievorm is het belangrijk om je lichaam te voelen. Contemplatie laat je dieper nadenken over iets, terwijl concentratie-meditatie helpt om je focus op één ding te houden.

Vipassana meditatie gaat over dingen zien zoals ze echt zijn. Je kunt zelf kiezen welke vorm het beste bij jou past en dit kan helpen om minder stress te hebben terwijl je werkt.

5 Korte Meditatie-oefeningen voor op het Werk

Ontdek hoe je met deze vijf korte meditatie-oefeningen de kalmte kunt bewaren tijdens je werkdag, zonder dat het je schema in de war stuurt.

De 3 minuten ’toilet-meditatie’

Voel je gestrest op werk? Probeer de 3 minuten ’toilet-meditatie’. Ga naar de wc en zet je telefoon uit. Zit stil en sluit je ogen. Denk aan je adem en volg hoe die in en uit gaat.

Doe dit voor drie minuten. Je zult merken dat je kalmer bent daarna.

Karin Hoens heeft een fijne audiomeditatie voor jou. Het heet de drie minuten ademruimte. Luister ernaar als je een snel moment van rust nodig hebt. Je kunt deze meditatie overal gebruiken, zelfs op drukke dagen.

Het helpt om even te stoppen en dieper te ademen.

Luister naar een geleide meditatie

Zet je koptelefoon op en speel een geleide meditatie af. Dit kan je helpen om minder stress te voelen en meer ontspannen te zijn. Er zijn veel verschillende soorten geleide meditaties voor op het werk.

Kies er een die bij jou past en je kunt dit zelfs aan je bureau doen. Geleide meditaties leiden je door rustige beelden en geven je stappen om te volgen, waardoor het makkelijk is om even een moment van rust te pakken.

Je hoeft niet lang stil te zitten voor deze oefening. Zelfs een paar minuten luisteren kan al een groot verschil maken. Het kan ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren daarna.

Probeer het eens tussen je werkzaamheden door en merk het verschil op in hoe kalm en helder je geest is.

Adem in, adem uit

Adem in, adem uit. Dit is een makkelijke en snelle manier om rustig te worden. Je kunt deze oefening overal doen, zelfs op je werk. Neem even pauze en focus op je ademhaling. Adem diep in door je neus en tel langzaam tot vijf.

Hou je adem drie seconden vast. Blaas dan rustig uit door je mond en tel weer tot drie. Herhaal dit een paar keer. Zo helpt de 5-3-3 ademhaling je om in het nu te zijn.

De 4-7-8 ademhaling is ook een goede oefening. Dr. Andrew Weil heeft deze bedacht. Het maakt je hoofd leeg en laat spanning los. Adem eerst helemaal uit. Adem dan in voor vier tellen, hou zeven tellen vast en adem uit voor acht tellen.

Deze oefening kan angst weg nemen en je helpen om beter te slapen. Probeer het en voel hoe je lichaam en geest tot rust komen.

Haal een frisse neus

Ga tijdens je pauze naar buiten voor een korte wandeling. Dit helpt om je hoofd even leeg te maken en je lichaam te ontspannen. Frisse lucht zorgt voor nieuwe energie en kan je helpen beter te focussen als je weer aan het werk gaat.

Zoek een rustige plek op waar je een paar minuten rustig kunt lopen.

Als je geen park of groen in de buurt hebt, maak dan een rondje om je gebouw. Voel de zon op je gezicht of de wind door je haren. Deze kleine verandering van omgeving kan al een groot verschil maken in hoe je je voelt.

Zo kom je terug met een opgefrist gevoel en ben je klaar voor de rest van de dag.

Focus op het hier en nu

Let op de dingen om je heen. Zit je? Voel hoe je stoel je lijf draagt. Werk je? Kijk naar je handen en zie hoe ze bewegen. Dit helpt om niet op de automatische piloot te zijn. Door bewust te zijn van nu, vergeet je even je zorgen.

Neem kleine pauzes en kijk naar iets moois of luister naar geluiden. Dit maakt je rustig en helder in je hoofd.

Het belang van Mindfulness op het Werk

Mindfulness op het werk helpt je beter te focussen en minder snel afgeleid te zijn. Het kan hoofdpijn, stress en rugklachten verminderen. Mensen die mindfulness oefenen voelen zich vaak rustiger en blijer.

Ze slapen ook beter.

Met mindfulness leer je ook beter om te gaan met lastige situaties op het werk. Zo houd je je hoofd koel als iets moeilijk is. Mindfulness komt uit het boeddhisme, maar je hoeft niet in iets te geloven om het te doen.

Het is goed voor je hersenen en kan je helpen minder vaak ziek te zijn.

Conclusie

Meditatie op het werk is simpel. Het kan echt helpen om minder stress te voelen. Probeer deze oefeningen en merk het verschil. Ze zijn kort en passen goed in je drukke dag. Zo blijf je rustig en gefocust.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is mindfulness based cognitive therapy (MBCT) en hoe helpt het op het werk?

Mindfulness based cognitive therapy is een soort therapie die je leert om in het moment te zijn en je gedachten rustig te maken. Dit kan helpen tegen stress op het werk.

2. Wie is Jon Kabat-Zinn en wat heeft hij met mediteren te maken?

Jon Kabat-Zinn is een wetenschapper die veel weet over meditatie en hoe het ons kan helpen ontspannen en minder last van depressies hebben.

3. Hoe kan mediteren helpen met problemen zoals depressiviteit?

Door te mediteren leer je beter met je gevoelens omgaan. Dat kan mensen met depressies helpen zich beter te voelen.

4. Wat zegt de wetenschap over mediteren voor slaap?

Wetenschappers denken dat mediteren helpt bij beter slapen omdat het je hoofd rustig maakt en je lichaam ontspant. Zo kun je makkelijker in slaap vallen na een drukke dag op het werk.

Plaats een reactie