Goede Voornemens: Zo Maak Je Ze Succesvol

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Elk jaar maken we lijstjes met dingen die we anders willen doen. Meer sporten, stoppen met roken of gezonder eten staan vaak bovenaan. Maar hoe zorg je ervoor dat deze goede voornemens niet alleen in januari leven, maar het hele jaar door? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na een tijdje terugvallen in oude gewoontes.

Maar liefst 8 op de 10 mensen houden hun nieuwe voornemens niet vol. Daarom gaan we in dit blog kijken naar manieren om wel bij die succesvolle 20% te horen.

In dit artikel ontdek je praktische stappen om je goede voornemens echt waar te maken. We gaan samen specifieke en haalbare doelen stellen en ik geef je tips om gemotiveerd te blijven.

Zo wordt 2023 het jaar waarin je niet alleen droomt over verandering, maar het daadwerkelijk doet! Sta klaar voor een frisse start.

Samenvatting

  • Maak je voornemens SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
  • Deel je doelen met anderen die je kunnen steunen en motiveren.
  • Verander je routines in kleine stappen en beloon jezelf voor elk succes.
  • Wees geduldig en blijf proberen, zelfs als het soms misgaat.
  • Kies haalbare doelen die echt belangrijk voor je zijn om vol te houden.
Een persoon richt een thuissportschool in met verschillende fitnessapparatuur en motiverende posters.

Definitie van Goede Voornemens

Goede voornemens zijn besluiten die je maakt om iets in je leven te verbeteren. Vaak gaan ze over gezondheid, zoals beter eten of meer bewegen. Mensen maken ze meestal aan het begin van het nieuwe jaar.

Ze willen dan stoppen met slechte gewoontes zoals roken of te veel snoepen.

Deze voornemens kunnen ook over je werk of hobby’s gaan. Misschien wil je wel vaker joggen of meer tijd met vrienden doorbrengen. Het is een kans om iets nieuws te beginnen of om eindelijk te doen wat je al lang wilde.

Een merk kan ook goede voornemens hebben, bijvoorbeeld om bekender te worden.

Hoe Maak Je Goede Voornemens Succesvol

Om je goede voornemens niet te laten verzanden in louter soggen en voornemens, is het cruciaal om ze om te zetten in concrete acties. Door ze specifiek en realistisch te formuleren, kun je de vraag naar succes zelf beantwoorden en transformeer je de kunst van het willen in de kunst van het doen.

Specifiek en meetbaar maken

Specifiek en meetbaar maken betekent dat je je doelen duidelijk omschrijft. Zeg bijvoorbeeld niet “Ik wil afvallen”, maar “Ik wil binnen drie maanden 5 kilo kwijt”. Dit helpt je om echt te zien hoe ver je bent en houdt je op het goede pad.

Voor elke stap die je zet, kun je afvinken wat je al hebt gedaan. Zo maak je jouw vooruitgang zichtbaar.

Gebruik de SMART-methode voor jouw voornemens. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Met deze methode kun je duidelijke plannen maken. Je weet precies wat je moet doen en wanneer iets af moet zijn.

Dat werkt veel beter dan vage ideeën. Met een SMART plan vergroot je de kans dat je jouw doelen echt behaalt.

Goede voornemens delen

Vertel je vrienden en familie over je goede voornemens. Dit kan je extra steun geven. Zij kunnen je aanmoedigen en helpen herinneren aan je doelen. Maar pas op, soms kan het delen van je plannen het moeilijker maken om ze echt waar te maken.

Kies dus goed uit met wie je jouw voornemens deelt. Vind mensen die jou echt willen zien slagen en die je kunnen helpen als het even lastig is. Zo maak je meer kans om jouw goede voornemens uit te laten komen.

Verandering van routines

Routines zijn gewoontes die we elke dag doen. Om goede voornemens te laten slagen, moeten we soms deze routines veranderen.

  • Kies kleine veranderingen. Begin met iets wat je makkelijk kunt doen.
  • Maak een plan. Schrijf op welke stappen je wilt nemen om je routine te veranderen.
  • Zoek steun bij anderen. Praat over je nieuwe routine met vrienden of familie.
  • Zet de verandering in je agenda. Plan wanneer je aan de nieuwe gewoonte gaat werken.
  • Beloon jezelf voor succes. Als het lukt, doe dan iets leuks voor jezelf.
  • Leer van fouten. Ga niet bij de pakken neerzitten als het even niet lukt.
  • Voeg nieuwe routines langzaam toe. Probeer niet alles tegelijk te veranderen.

Tips voor het Vasthouden van Positieve Veranderingen op Lange Termijn

Hou je blik op je doel. Denk aan ‘willen’ in plaats van ‘moeten’. Kies iets dat je echt graag wilt veranderen. Dit maakt het makkelijker om vol te houden, zelfs als het moeilijk wordt.

Vier elk succes, hoe klein ook. Elke stap vooruit is een winst en motiveert je om door te gaan.

Maak een plan dat past bij jouw leven. Zet kleine stappen die je echt kunt doen. Wees geduldig met jezelf. Verandering kost tijd. Als iets niet werkt, probeer dan iets anders tot je vindt wat voor jou werkt.

Onthoud dat elke dag een nieuwe kans is om het beter te doen.

Waarom Goede Voornemens Soms Mislukken

Veel mensen maken goede voornemens, maar helaas gaat het vaak mis. Onderzoek laat zien dat het bij 8 van de 10 mensen niet lukt om ze vol te houden. Dit gebeurt om verschillende redenen.

Soms maken mensen plannen die niet duidelijk genoeg zijn. Ze weten dan niet precies wat ze moeten doen om hun doel te bereiken.

Ook kiezen mensen vaak doelen die niet haalbaar zijn. Ze zijn dan te groot of te moeilijk. Daardoor raken mensen teleurgesteld als het niet lukt en stoppen ze ermee. Gewoontes die we fijn vinden, kunnen ook in de weg staan.

Veranderen is lastig als we gewend zijn aan hoe dingen nu zijn. Maar als we falen, kan dat juist helpen. We leren ervan en zo kunnen we groeien en later succes hebben.

Conclusie

Goede voornemens maken je leven beter. Begin klein en maak het leuk. Zet door en wees duidelijk over wat je wilt bereiken. Deel je plannen met vrienden of familie. Zo wordt succesvol veranderen makkelijker.

Voor meer diepgaande strategieën over het handhaven van je progressie, lees ons artikel “Tips voor het Vasthouden van Positieve Veranderingen op Lange Termijn“.

Plaats een reactie