Het Vakantiegevoel het Hele Jaar Door: Zo Houd Je Het Vast

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Voel je die heerlijke rust nog, de warmte van de zon op je huid en dat blije gevoel van vrijheid? Dat is het vakantiegevoel, iets waar we allemaal naar verlangen. Maar eenmaal terug in de drukte van alledag lijkt het alsof die ontspannen vibe als sneeuw voor de zon verdwijnt.

We vallen snel terug in ons oude ritme en voor we het weten, is de stress weer terug. Wist je dat het fijne vakantiegevoel gemiddeld slechts twee tot vier weken aanhoudt na je vakantie?.

Geen zorgen, dit artikel helpt je om dat kostbare vakantiegevoel langer vast te houden. Door praktische tips en simpele veranderingen in je dagelijkse routine, kun je leren om elke dag een beetje dat vrije vakantiegevoel te ervaren.

En het goede nieuws? Het is makkelijker dan je denkt! Lees snel verder en ontdek hoe je het hele jaar door kunt genieten van ontspanning en vrijheid. Zet die siësta maar vast in je agenda!

Samenvatting

 • Maak tijd voor rust door middagen of hele dagen vrij te plannen, vooral in het weekend.
 • Praat met je werk over druk en plan je werk zodat je niet te veel moet doen na je vakantie.
 • Doe aan mindfulness om in het moment te zijn en minder stress te voelen.
 • Plan alvast een volgende vakantie om iets leuks te hebben om naar uit te kijken.
 • Probeer soms offline te gaan door je telefoon en computer even weg te leggen.
'Een vrouw beoefent yoga in een vredige bosrijke omgeving.'

Wat is het typische vakantiegevoel?

Het typische vakantiegevoel is het gevoel van vrijheid en blijheid. Je zorgen lijken even ver weg en je geniet volop. Je doet leuke dingen, ontdekt nieuwe plekken en eet vaak lekker eten.

Ook is er meer tijd voor vrienden en familie. Dit gevoel maakt je blij en ontspannen. Veel mensen vinden dit het beste van vakantie.

Maximale ontspanning tijdens de vakantie

Vakantiestress kan worden verminderd door bepaalde dingen te vermijden, zoals hoge werkdruk. Het is belangrijk om hiermee om te gaan zonder onderuit te gaan.

Dingen die de vakantiestress verhogen en die je dus het beste kunt vermijden

Vakantiestress is iets wat je niet wilt. Het kan je ontspannen gevoel snel wegnemen. Hier zijn dingen die stress kunnen geven en tips om ze te vermijden:

 1. Te veel werk opsparen voor na de vakantie: Zorg dat je jouw werk goed plant. Probeer niet alles te bewaren voor als je terug bent.
 2. Geen duidelijke grenzen stellen op het werk: Praat met collega’s en baas over wat kan wachten. Maak afspraken over wat echt moet gebeuren.
 3. Te veel willen doen op vakantie: Kies liever een paar leuke dingen uit dan alles te willen zien of doen.
 4. Geen rustdagen inplannen: Zorg voor dagen waarop je niks hoeft, zo kun je echt ontspannen.
 5. Altijd bereikbaar zijn voor werk: Schakel werkmail uit en zet de telefoon soms op stil.

Hoge werkdruk: Hoe ga je ermee om zonder onderuit te gaan

Hoge werkdruk kan stress en moeheid geven. Het is slim om goed te weten wat echt belangrijk is en wat kan wachten. Zet doelen voor jezelf en kies wat eerst moet gebeuren. Praat ook met je baas of collega’s over hoe druk het is.

Samen kunnen jullie kijken hoe het minder kan worden.

Neem regelmatig kleine pauzes op je werk. Dit helpt je om weer even op te laden en beter te werken. Denk eraan dat rust nemen net zo nodig is als hard werken. Zo blijf je sterk en val je niet om door de druk.

Hoe houd je het vakantiegevoel vast?

Plan dagen waarop je echt even niets hoeft en volledig kunt ontspannen. Maak alvast plannen voor een volgende vakantie om iets te hebben om naar uit te kijken. Doe aan mindfulness en probeer af en toe offline te gaan om echt te genieten van het moment.

Plan dagen waarop je echt even niets hoeft

Voor het vasthouden van het vakantiegevoel is het belangrijk om dagen te plannen waarop je echt even niets hoeft. Hier zijn enkele manieren om dat te doen:

 • Zorg voor minstens één middag per weekend vrij om te ontspannen.
 • Vermijd het vullen van je dagen met verplichtingen, zelfs als ze leuk zijn.
 • Voer af en toe een digitale detox uit om totale rust te ervaren.

Maak alvast plannen voor een volgende vakantie

Plan alvast je volgende vakantie om het vakantiegevoel vast te houden, zelfs als de datum nog ver weg is. Door vooruit te kijken naar een nieuwe vakantie, geef je jezelf iets om naar uit te kijken en blijf je verbonden met dat gevoel van ontspanning en avontuur.

Het plannen van toekomstige vakanties kan helpen om de stress van het dagelijks leven te verminderen en een positieve mindset te behouden.

Doe aan mindfulness

Doe mindfulness-oefeningen. Dit kan je helpen om het vakantiegevoel vast te houden. Mindfulness helpt je om in het moment te zijn en minder gestrest te voelen. Het kan je ook helpen om meer ontspannen te zijn, zelfs als je druk bent met werk of andere verplichtingen.

Mindfulness kan je helpen om de rust en kalmte te ervaren die je normaal gesproken op vakantie zou voelen.

Je kunt een cursus mindfulness volgen. Dit kan je helpen om meer rust te ervaren en minder gestrest te zijn. Mindfulness draagt bij aan het vasthouden van het vakantiegevoel omdat het je in staat stelt om meer bewust en ontspannen te leven, zelfs in het dagelijks leven.

Probeer af en toe offline te gaan

Neem regelmatig pauzes van je telefoon en computer. Laat je hersenen rusten van constante meldingen en nieuwsfeeds. Het kan je helpen om te ontstressen en om het vakantiegevoel vast te houden.

Een digitale detox kan ervoor zorgen dat je meer in het moment leeft en geniet van de kleine dingen om je heen.

Conclusie

Het vasthouden van het vakantiegevoel is belangrijk voor onze ontspanning en welzijn.

Door bewust tijd te nemen voor rust en plezier, kunnen we het vakantiegevoel het hele jaar door ervaren.

Het vermijden van stressfactoren en het toepassen van ontspanningstechnieken kan ons helpen om het vakantiegevoel vast te houden.

Met de juiste mindset en planning kunnen we genieten van een meer ontspannen en gebalanceerd leven, zelfs na onze vakantie.

Wilt u meer leren over hoe om te gaan met hoge werkdruk zonder onderuit te gaan? Lees dan ons uitgebreide artikel voor nuttige tips en strategieën.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik mijn vakantiegevoel het hele jaar vasthouden?

Je kunt je vakantiegevoel vasthouden door tijd te nemen voor persoonlijke ontwikkeling en regelmatig korte vakantiedagen in te plannen.

2. Waarom is emotionele gezondheid belangrijk voor het vakantiegevoel?

Emotionele gezondheid is belangrijk omdat het je helpt te ontspannen en te genieten, net zoals je doet op vakantie.

3. Wat zegt Maastricht UMC+ over het behouden van een vakantiegevoel?

Maastricht UMC+ geeft aan dat ontspanning en plezier hebben in je dagelijkse leven helpt om het vakantiegevoel langer vast te houden.

4. Kan iets simpels als cookies bakken helpen mijn vakantiegevoel terug te krijgen?

Ja, door leuke activiteiten zoals cookies bakken, kun je genieten en even weg zijn van de dagelijkse stress, wat helpt bij het terugkrijgen van het vakantiegevoel.

Plaats een reactie