Het Ideale Streefgewicht Kiezen: Zo Doe Je Dat

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Ben je het zat om steeds maar weer een nieuw dieet of fitnessroutine te proberen zonder blijvend resultaat? Velen worstelen met het vinden van een gezond gewicht dat ook echt vol te houden is.

Het juiste streefgewicht kiezen is essentieel voor een succesvol en duurzaam resultaat. Wist je dat het aanbevolen is om niet meer dan ongeveer 0,5 kilo per week af te vallen? Zo behoud je een gezond voedingspatroon en voorkom je het jojo-effect.

Ons artikel gaat je stap voor stap laten zien hoe je een realistisch en haalbaar streefgewicht kunt vaststellen dat past bij jouw lichaam en levensstijl. Zo zet je de eerste stap naar een gezondere toekomst.

Laten we beginnen!

Samenvatting

 • Een streefgewicht moet passen bij jouw lichaam en gezondheid. Het is niet alleen minder wegen, maar ook fit en sterk voelen.
 • Om je streefgewicht te bepalen, gebruik je de BMI – schaal en kijk je naar je lichaamsbouw, spiermassa, vetpercentage en tailleomvang.
 • Langzaam afvallen is beter, ongeveer 0,5 kilo per week. Dit helpt om gezond te blijven en het gewicht er makkelijker af te houden.
 • Eet gezond, beweeg regelmatig en maak kleine doelen voor jezelf. Ook is het fijn om steun van anderen te krijgen.
 • Luister naar je lichaam om je ‘set point’ te vinden, het gewicht waarbij je lichaam zich goed voelt en dat ook gezond is voor jou.
Een vrouw meet haar taille in een fitnessstudio.

Wat is een streefgewicht?

Een streefgewicht is het gewicht dat je graag wilt wegen. Dit is een doel dat je voor jezelf zet. Het moet goed passen bij jouw lichaam en gezondheid. Het gaat niet alleen om minder wegen, maar ook om je fit en sterk te voelen.

Een streefgewicht is persoonlijk, want elk lichaam is anders.

Om een goed streefgewicht te kiezen, kijk je naar meer dan alleen cijfers op de weegschaal. Denk aan hoe je je voelt en hoe je kleren passen. Ook is het slim om met een diëtist te praten.

Zij kunnen je helpen om een gewicht te kiezen dat gezond is voor jou. Zo voorkom je problemen zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.

Het belang van een realistisch streefgewicht

Kiezen voor een realistisch streefgewicht is slim. Dit zorgt ervoor dat je doelen kunt halen die passen bij jouw lichaam. Als je te snel te veel kilo’s wilt verliezen, kan dit slecht zijn voor je gezondheid en je goede moed verliezen.

Dus, als je langzaam afvalt, blijf je gezonder en kun je makkelijker volhouden.

Je BMI helpt je om een goed gewicht te vinden. Voor de meeste mensen ligt een gezond gewicht tussen de 18,5 en de 24,9 in BMI. Blijf ook kijken naar wat je eet en maak slimme keuzes.

Het gaat niet alleen om kilo’s kwijtraken maar ook om je fit en sterk voelen.

Hoe bepaal je je ideale streefgewicht?

Ontdek de sleutels tot het vaststellen van jouw persoonlijke streefgewicht, waarbij we verder kijken dan de cijfers en focussen op een gezond en haalbaar doel voor jouw unieke lichaam.

Lees verder om te leren hoe je een gewicht kunt kiezen dat niet alleen goed voelt, maar je ook helpt om op lange termijn gezond en energiek te blijven.

Bepaal het doel achter je streefgewicht

Vraag jezelf af waarom je een streefgewicht wilt. Misschien wil je fitter voelen of gezonder leven. Het kan ook zijn dat je gewoon lekker in je vel wilt zitten. Jouw reden helpt bij het kiezen van een gewicht dat echt bij jou past.

Denk ook na over wat haalbaar is. Een doel dat te hoog is, kan zorgen dat je het niet volhoudt. Kies een streefgewicht waar je blij van wordt en dat je ook echt kunt bereiken. Zo zet je kleine stappen naar een groot succes!

Bereken je ideale gewicht met de BMI

Je BMI laat zien of je gewicht goed is voor jouw lengte. Dit helpt je om je ideale streefgewicht te vinden.

 • Zoek een BMI – calculator op internet.
 • Vul je lengte en huidige gewicht in.
 • De calculator geeft jouw BMI – nummer.
 • Kijk naar de BMI-schaal: onder 18,5 is te licht, tussen 18,5 en 25 is goed, boven de 25 is overgewicht.
 • Gebruik de schaal om te zien waar jouw ideale gewicht zou moeten zijn.
 • Stel dat doel in als je streefgewicht om aan te werken.
 • Hou rekening met je leeftijd en geslacht, want die zijn ook belangrijk voor je BMI.
 • Denk eraan dat spieren meer wegen dan vet. Dus als je veel sport, kan je BMI hoger zijn door spieren.
 • Controleer ook je tailleomvang voor meer info over gezondheid naast de BMI.

Meet je tailleomvang en vetpercentage

Met het meten van je tailleomvang en vetpercentage krijg je meer inzicht in je gezondheid. Deze cijfers helpen je te begrijpen hoeveel vet er in je lichaam zit.

 • Pak een meetlint.
 • Adem uit.
 • Lees de maat af.
 • Ken de gezonde maten.
 • Ontdek je vetpercentage.
 • Begrijp wat goed is.
 • Weet wat dit betekent.

Bepaal je ‘set point’

Je ‘set point‘ is het gewicht waar je lichaam zich fijn bij voelt en wat gezond voor je is. Om dit te vinden, let je op hoe je lichaam reageert als je eet en beweegt. Als je zonder veel moeite op een bepaald gewicht blijft, kan dit jouw ‘set point’ zijn.

Luister goed naar je lichaam en merk op welk gewicht het makkelijk vasthoudt. Zo kom je erachter wat voor jou natuurlijk en gezond is.

Het berekenen van je streefgewicht via de ideale BMI

Je wilt je streefgewicht weten. De BMI helpt je om te zien of je gewicht gezond is voor jouw lengte.

– Vind je lengte in meters en vermenigvuldig deze met zichzelf. Dit heet je lengte kwadraat.

– Weeg jezelf om je gewicht in kilogram te weten.

– Deel je gewicht door je lengte kwadraat. Nu krijg je jouw BMI.

– Kijk of je BMI tussen de 18,5 en 25 is. Dit betekent dat je een gezond gewicht hebt.

– Is je BMI lager dan 18,5? Dan ben je misschien te licht.

– Een BMI hoger dan 25 laat zien dat je misschien te zwaar bent.

– Wil je afvallen? Probeer dan een BMI van onder de 25 te krijgen.

– Maar niet te laag! Onder de 18,5 is niet gezond.

Het belang van je lichaamsbouw bij het berekenen van je ideale gewicht

Bij het uitrekenen van je ideale gewicht is het belangrijk om naar je lichaamsbouw te kijken. Mensen zijn verschillend en dat betekent dat niet iedereen hetzelfde ideale gewicht heeft.

Iemand met een brede bouw kan een hoger gewicht hebben dat nog steeds gezond is. Kijk dus goed naar jezelf: ben je breed gebouwd of juist smal? Dit helpt bij het vinden van een gewicht dat bij jou past.

Ook spieren spelen een rol. Als je veel spieren hebt, weeg je meer omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Maar dit betekent niet dat je ongezond bent. Daarom is alleen naar de BMI kijken soms niet genoeg.

Meet ook je taille en weet wat je vetpercentage is. Zo kom je dichterbij jouw ideale gewicht dat gezond is voor jouw unieke lichaam.

Tips om je ideale gewicht te bereiken en slank het nieuwe jaar in te gaan

Veel mensen willen slank zijn als het nieuwe jaar begint. Hier zijn tips om je ideale gewicht te bereiken:

 • Maak een plan voor wat je gaat eten. Kies gezonde dingen zoals groenten, fruit en volkoren producten.
 • Verminder suiker in je dieet. Dit helpt om minder calorieën binnen te krijgen.
 • Begin de dag met een stevig ontbijt. Dit geeft energie en voorkomt dat je later op de dag te veel snoept.
 • Drink elke dag genoeg water. Soms denk je dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je dorst.
 • Beweeg regelmatig. Ga wandelen, fietsen of doe thuis oefeningen om fit te blijven.
 • Zet kleine doelen voor het afvallen. Ongeveer 0,5 kilo per week is goed haalbaar.
 • Hou bij wat je eet in een dagboekje of app. Zo zie je makkelijk of je gezond bezig bent.
 • Eet niet te laat op de dag. Probeer na het avondeten niets meer te eten.
 • Zoek steun bij vrienden of familie. Samen afvallen kan leuker zijn en werkt vaak beter.
 • Lach veel en zorg voor weinig stress. Stress kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten.

Veelgestelde vragen over streefgewicht

In het hoofdstuk over veelgestelde vragen gaan we dieper in op de twijfels en kwesties die vaak opduiken wanneer men bezig is met het vaststellen van een streefgewicht. We behandelen de praktische aspecten en geven heldere antwoorden om je te helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen omtrent jouw persoonlijke gewichtsdoelen.

Is 1 kilo per week afvallen realistisch??

Afvallen van 1 kilo per week is haalbaar. Veel experts zeggen dat dit een goed doel is bij het afslanken. Je hoeft niet erg streng te diëten om dit te bereiken. Een stappenplan kan je helpen om veilig en verantwoord gewicht te verliezen.

Je eetpatroon aanpassen en meer bewegen zijn belangrijke stappen.

Als je 1 kilo per week wilt verliezen, kun je bijvoorbeeld maaltijdvervangers gebruiken. Dit zijn speciale producten die helpen bij het afvallen. Ze geven je minder calorieën dan normale maaltijden maar wel genoeg voedingsstoffen.

Zo val je af zonder dat je lichaam iets te kort komt.

Wat betekent streefgewicht?

Streefgewicht is het gewicht dat je graag wilt bereiken. Dit doel stel je voor jezelf om gezonder te leven of beter in je vel te zitten. Het is belangrijk dat je streefgewicht realistisch is.

Dit betekent dat het past bij jouw lengte en huidige gewicht.

Je gebruikt tools zoals de BMI om te zien wat een gezond gewicht voor jou is. Een goede BMI ligt tussen de 18,5 en een bepaald maximum. Denk er wel aan, iedereen is anders. Dit cijfer kan dus niet voor iedereen hetzelfde goede gewicht aangeven.

Hoe bepaal ik mijn streefgewicht als ik wil afvallen?

Om je streefgewicht te vinden, kijk eerst naar je huidige gewicht en lengte. Gebruik deze om je BMI (body mass index) uit te rekenen. Dit doe je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters.

De uitkomst laat zien of je een gezond gewicht hebt. Een professional, zoals een dokter of coach, kan jou helpen om een goed doelgewicht te kiezen. Zij kunnen advies geven wat haalbaar en gezond voor jou is.

Het is veilig om elke week ongeveer 0,5 kilo af te vallen. Meer dan 1 kilo per week is vaak niet gezond. Zorg dat je genoeg eet en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo blijf je gezond terwijl je afvalt.

Denk aan je eigen gezondheid en maak samen met een expert een goed plan voor jouw ideale gewicht.

Conclusie

Het vinden van jouw ideale streefgewicht is slim en belangrijk. Gebruik de BMI en kijk naar je lichaamsbouw. Wees lief voor jezelf en stel doelen die je echt kunt halen. Met deze tips lukt afvallen beter, en jij voelt je goed! Ga ervoor en blijf gezond.

Een persoon wandelt in een prachtig berglandschap.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een goed streefgewicht voor iemand met overgewicht?

Een goed streefgewicht hangt af van je lichaam en gezondheid. Praat met een deskundige om een gewicht te kiezen dat past bij mensen met overgewicht, zonder morbide obesitas te riskeren.

2. Kan ik rennen als ik mijn streefgewicht wil bereiken?

Ja, rennen is een goede manier om te bewegen en kan helpen bij het bereiken van je streefgewicht. Begin langzaam als je zwaarlijvig bent en bouw het op.

3. Wat moet ik overwegen als ik mijn streefgewicht kies tijdens een zwangerschap?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk om gezond en niet te veel af te vallen. Kies een streefgewicht dat veilig is voor jou en je baby.

4. Hoe blijf ik tijdens de coronacrisis op mijn streefgewicht?

Tijdens de coronacrisis is het belangrijk om actief te blijven en gezond te eten. Doe oefeningen thuis en ga naar buiten voor frisse lucht als het kan, zolang je maar de regels volgt.

Plaats een reactie