Voedselallergieën: De Meest Voorkomende Soorten en Hun Impact

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Heb je ooit na het eten van een bepaald voedsel last gehad van jeuk of misschien zelfs moeite met ademhalen? Je bent niet de enige. Voedselallergieën zijn een groeiend probleem in onze samenleving en kunnen iedereen treffen, ongeacht leeftijd.

Van een lichte uitslag tot ernstige gezondheidsproblemen, de effecten van voedselallergieën kunnen niet worden genegeerd.

Wist je dat ongeveer 95% van de allergische reacties op voedsel veroorzaakt wordt door slechts acht verschillende soorten voedsel? Dit zijn verrassend alledaagse producten die in veel keukens terug te vinden zijn.

In dit artikel verkennen we de meest voorkomende voedselallergieën, hun symptomen en de invloed die ze kunnen hebben op het dagelijkse leven. We geven ook tips over hoe je met deze allergieën om kunt gaan, zowel thuis als onderweg.

Lees verder en ontdek hoe je veilig kunt blijven eten en genieten.

Samenvatting

 • Voedselallergieën komen door een reactie van het immuunsysteem op wat je eet, zoals koemelk, noten, pinda’s en kippeneieren.
 • Symptomen van allergieën kunnen zijn buikpijn, diarree, jeuk, uitslag en soms ernstige reacties zoals anafylaxie.
 • Een voedselallergie heeft veel invloed op het dagelijks leven; je moet altijd goed opletten wat je eet en bijvoorbeeld etiketten lezen.
 • Behandelingen voor allergieën zijn het vermijden van bepaald voedsel en medicijnen, zoals antihistaminica of adrenaline bij heftige reacties.
 • Een voedselintolerantie is anders dan een allergie. Het is minder ernstig en gaat over problemen met het verteren van voedsel.
Een kind met een voedselallergie houdt een EpiPen vast te midden van bezorgde volwassenen.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie betekent dat je lichaam overreageert op bepaalde voeding. Dit gebeurt omdat je immuunsysteem de eiwitten in dat voedsel ziet als een gevaar. Het afweersysteem gaat dan stoffen aanmaken, zoals histamine, om zich te verdedigen.

Dat zorgt voor klachten zoals jeuk of buikpijn.

Soms zijn de reacties heel ernstig en snel. Dit noemen we anafylaxie of anafylactische shock. Het is belangrijk om snel te handelen bij zo’n heftige reactie. Mensen met een ernstige voedselallergie moeten daarom vaak medicatie zoals een EpiPen bij zich dragen.

Meest voorkomende voedselallergieën

Ontdek welke voedselallergieën het vaakst voorkomen en begrijp hoe deze allergenen een rol kunnen spelen in uw leven of dat van een geliefde. Elk van deze allergieën heeft unieke kenmerken en kan op verschillende manieren invloed hebben op de gezondheid en het welzijn.

Koemelkallergie

Sommige baby’s en jonge kinderen hebben last van koemelkallergie. Dit betekent dat hun lichaam niet goed reageert op de eiwitten in koemelk. Als een baby koemelkallergie heeft en borstvoeding krijgt, moet de moeder ook geen melkproducten eten.

Bijna 2% van de zuigelingen krijgt te maken met deze allergie.

Een reactie op koemelk kan heel ernstig zijn. In sommige gevallen kan het leiden tot anafylaxie, wat heel gevaarlijk is. Niet alleen kleintjes, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen een koemelkallergie ontwikkelen.

Daarom is het belangrijk om goed op te letten wat je eet als je weet dat je deze allergie hebt.

Notenallergie

Mensen met een notenallergie moeten heel voorzichtig zijn met wat ze eten. Als ze per ongeluk noten eten, kunnen ze heel snel een ernstige allergische reactie krijgen. Dit kan heel gevaarlijk zijn.

De reacties op noten kunnen verschillen. Sommigen krijgen last van hun huid, anderen kunnen heel erg ziek worden. Zo’n heftige reactie noemen we een anafylactische schok en dat is een noodgeval.

Als je allergisch bent voor noten moet je de ingrediënten van voedsel goed lezen. Ook moet je aan mensen vertellen over je allergie, bijvoorbeeld in restaurants. Het is slim om altijd medicijnen bij je te hebben, voor het geval dat je toch iets met noten binnenkrijgt.

Soms reageren mensen niet alleen op één soort noot, maar op veel verschillende soorten. Dat maakt het extra moeilijk om veilig eten te kiezen.

Pinda-allergie

Pinda-allergie is een ernstige zaak. Als iemand pinda’s eet en allergisch is, kan die persoon heel ziek worden. Het lichaam denkt dat pinda’s slecht zijn en gaat ertegen vechten. Dit kan leiden tot benauwdheid, uitslag of nog ergere dingen.

Daarom moeten mensen met een pinda-allergie heel goed opletten wat ze eten. Ze lezen vaak de ingrediënten op verpakkingen om te checken of er geen pinda in zit.

Kinderen krijgen soms al heel jong pinda’s om te kijken of ze allergisch zijn. Dit is belangrijk om vroeg te weten. Als je weet dat je deze allergie hebt, kun je adrenaline-injecties bij je dragen.

Deze injecties helpen als je per ongeluk toch pinda’s binnenkrijgt. Het is niet makkelijk om met pinda-allergie te leven. Het kan invloed hebben op waar je eet, naar school gaat en met wie je speelt.

Ouders van kinderen met een pinda-allergie praten vaak met leraren en vriendjes om iedereen veilig te houden.

Allergie voor kippeneieren

Kinderen krijgen vaak een allergie voor kippeneieren. Het is een probleem waarbij hun lichaam reageert op eiwitten in eieren. Gelukkig groeien veel kinderen over deze allergie heen als ze ongeveer 4 jaar oud zijn.

Het kan zijn dat eten met een beetje ei al klachten geeft, zoals jeuk of uitslag.

Een dokter kan testen of iemand echt allergisch is voor kippeneieren. Ook is het goed om te weten dat het vroeg geven van eieren aan baby’s soms helpt. Dit kan voorkomen dat ze allergisch worden.

Als je kind deze allergie heeft, moet je goed letten op wat hij of zij eet. Vaak staat op het etiket van producten of er ei in zit.

Symptomen van voedselallergieën

Als je iets eet waarvoor je allergisch bent, kun je snel last krijgen van buikpijn of diarree. Je huid kan ook gaan jeuken of je krijgt uitslag. Soms voel je een prikkeling in je keel of zwelt je tong op.

Dit kan eng zijn. Het hoort allemaal bij allergische reacties op eten.

Zo kun je ook moeite hebben met ademen of een verstopte neus krijgen. Je ogen kunnen rood en waterig worden, net als bij hooikoorts. Soms krijg je zelfs zwellingen in je gezicht. Het is belangrijk om te weten dat deze dingen kunnen gebeuren als je allergisch bent voor bepaald eten.

De impact van voedselallergieën op het dagelijks leven

Voedselallergieën maken het dagelijks leven lastig. Mensen moeten altijd op hun eten letten en labels lezen. Ze moeten vragen stellen over het eten als ze uit gaan. Dit kan stress geven en zorgen maken.

Kinderen met een allergie kunnen zich anders voelen. Op school moeten ze misschien aparte snacks hebben. Ook op feestjes moeten ze voorzichtig zijn. Vrienden en familie moeten leren om rekening te houden met de allergie.

Dit alles vraagt veel aandacht en zorg van iedereen.

Behandeling van voedselallergieën

Behandeling van voedselallergieën richt zich op het vermijden van allergenen en het beheersen van symptomen, waarbij een specialist een persoonlijk plan kan opstellen. Ontdek de mogelijkheden om veilig met voedselallergieën te leven door verder te lezen.

Dieet

Een goed dieet is erg belangrijk voor mensen met een voedselallergie. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen helpt om allergische reacties te stoppen.

 • Werk samen met een diëtist. Deze expert kan helpen bij het maken van een veilig eetplan.
 • Lees altijd de etiketten op voedingsproducten. Kijk of er iets in zit waarvoor je allergisch bent.
 • Vervang melk door andere dranken als je koemelkallergie hebt, zoals sojamelk of geitenmelk.
 • Zoek naar notenvrije recepten en snacks als je allergisch bent voor noten.
 • Kies pindakaas vervangers als satésaus zonder echte pinda’s als je pinda – allergie hebt.
 • Bij ei – allergie kun je soms recepten vinden waar geen kippeneieren in gaan.
 • Informeer bij restaurants naar de ingrediënten in hun gerechten zodat je wegblijft van allergenen.
 • Draag altijd een kaartje bij met daarop jouw allergieën, voor noodgevallen buitenshuis.

Medicijnen

Bij voedselallergieën kunnen dokters medicijnen geven om klachten minder te maken. Jeuk of eczeem kan minder worden door medicijnen die symptomen onderdrukken. Soms gebruiken mensen adrenaline bij een heftige reactie op eten.

Antihistaminen helpen ook tegen allergische klachten. Ze maken dat je minder last hebt van je allergie.

Voor wie last heeft van zijn luchtwegen, zijn er speciale medicijnen die helpen om beter te ademen. Deze medicijnen noemen we luchtwegverwijders. Mensen met eczeem door hun voedselallergie kunnen crèmes met corticosteroïden gebruiken.

Deze crèmes smeren ze op hun huid om de eczeem te behandelen. Ook zijn er zachte crèmes, die heten emolliens. Zij maken de huid rustig en zacht.

Een foto van verschillende voedselartikelen op een keukentafel, omgeven door allergenenvrije alternatieven.

Verschil tussen voedselallergieën en voedselintoleranties

Voedselallergieën en voedselintoleranties zijn niet hetzelfde. Een voedselallergie komt door je immuunsysteem. Je lichaam denkt dat iets in het eten slecht is. Hierdoor ontstaat een heftige reactie.

Dit kan gevaarlijk zijn en je moet snel hulp zoeken. Bij een allergie kun je bijvoorbeeld ademhalingsklachten of netelroos krijgen.

Voedselintolerantie komt niet door het immuunsysteem. Het betekent dat je lichaam moeite heeft met het verteren van bepaald eten. Bijvoorbeeld lactose intolerantie, dan kan je lichaam de melksuiker niet goed verteren.

Je krijgt dan last van je buik, zoals winderigheid of een opgeblazen gevoel. Intoleranties zijn vervelend, maar meestal minder serieus dan allergieën.

Tips voor het omgaan met voedselallergieën thuis en onderweg

Het is belangrijk goed voorbereid te zijn op voedselallergieën. Zowel thuis als onderweg kun je veel problemen voorkomen.

 • Praat met je familie en vrienden over je allergieën zodat zij weten wat ze kunnen doen om te helpen.
 • Lees altijd etiketten van voedingsmiddelen om er zeker van te zijn dat er geen allergenen in zitten.
 • Kook zelf maaltijden, zo weet je precies wat erin gaat.
 • Neem zelfgemaakte snacks mee wanneer je uit huis bent, dan heb je altijd iets veiligs bij de hand.
 • Vraag in restaurants naar de ingrediënten en hoe het eten bereid wordt.
 • Draag een medische informatiekaart of armband die laat zien welke allergieën je hebt.
 • Houd medicijnen zoals antihistaminica bij de hand voor het geval je toch iets verkeerds eet.
 • Plan vooruit en zoek naar accommodaties of restaurants die rekening houden met jouw allergieën.
 • Vertel het personeel op school of werk over jouw situatie, ze kunnen ook helpen bij noodgevallen.

Conclusie

Voedselallergieën zijn echt een groot probleem voor veel mensen. Ze kunnen je dag flink lastig maken. Gelukkig kun je leren hoe je goed omgaat met allergieën. Met de juiste kennis en behandelingen kunnen mensen met voedselallergie toch fijn leven.

Denk aan veilig eten en altijd opletten, dan komt het goed.

Voor meer tips en advies over het omgaan met voedselverleidingen thuis en tijdens reizen, lees ons artikel “Hoe weersta je voedselverleidingen? Tips voor thuis en onderweg“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën?

De meest voorkomende voedselallergieën zijn lactose-intolerantie, glutenintolerantie, allergisch voor noten, soja-allergie, en allergische reacties op bepaalde eiwitrijke producten.

2. Hoe weet ik of ik een voedselallergie heb?

Om erachter te komen of je een voedselallergie hebt, kun je een priktest doen, die laat zien hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen. Een dokter kan deze diagnose stellen.

3. Kan een voedselallergie invloed hebben op zwangerschap?

Ja, sommige vrouwen merken veranderingen in allergische reacties tijdens de zwangerschap, zoals verergering van hooikoorts of ontwikkeling van nieuwe allergieën.

4. Wat is het verschil tussen coeliakie en glutenintolerantie?

Coeliakie is een ernstige vorm van glutenallergie waarbij het eten van gluten schade aan de darmflora veroorzaakt. Glutenintolerantie geeft ook klachten bij het eten van gluten maar zonder de darm te beschadigen.

5. Kunnen andere dingen dan voedsel ook mijn allergieën beïnvloeden?

Ja, factoren zoals pollenallergie, huisstofmijtallergie en zelfs de coronacrisis kunnen invloed hebben op jouw voedselallergieën of deze verergeren.

6. Kan ik nog steeds zuivelproducten eten als ik lactose-intolerant ben?

Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak nog wel bepaalde zuivelproducten eten zoals yoghurt en paardenmelk, omdat deze minder lactose bevatten of makkelijker te verteren zijn.

Plaats een reactie