ADHD en Voeding: Feiten Gecheckt en Uitgelegd

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Heb je ooit het gevoel gehad dat wat je eet invloed heeft op hoe je je voelt en gedraagt? Voor mensen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zou dit zomaar het geval kunnen zijn.

Voeding speelt mogelijk een grotere rol in ons leven dan we denken, vooral als het gaat om ADHD. Recente studies suggereren dat bepaalde diëten en voedingsmiddelen invloed kunnen hebben op de symptomen van deze aandoening.

Dit kan hoopvol nieuws zijn voor wie op zoek is naar natuurlijke strategieën om met ADHD om te gaan.

Ons artikel gaat dieper in op de complexe relatie tussen ADHD en voeding, met feiten die door experts zijn gecheckt en uitgelegd. We belichten diverse voedingspatronen en hun potentiële impact op ADHD, waarbij we een wetenschappelijke bril opzetten om mythen van feiten te scheiden.

Of je nu zelf met ADHD leeft, een ouder bent van een kind met ADHD of gewoon geïnteresseerd bent in het onderwerp; de informatie die je hier vindt, kan bijdragen aan een betere levenskwaliteit.

Blijf lezen en ontdek wat voeding voor jou kan betekenen.

Samenvatting

 • ADHD en voeding kunnen met elkaar te maken hebben. Sommige studies zeggen dat bepaalde diëten de ADHD-symptomen kunnen verminderen.
 • Suiker en kleurstoffen maken kinderen niet drukker, maar omega-3 vetzuren kunnen een beetje helpen bij ADHD.
 • Het fewfoods-dieet kan ADHD-symptomen bij kinderen flink verminderen. Dit dieet haalt bepaalde etenswaren weg om te zien welk effect dat heeft.

Wat is ADHD?

Een kleurrijke en levendige tuin vol diverse planten en bloemen.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aandoening waarbij mensen moeite hebben met aandacht houden, stilzitten en impulsief gedrag. Kinderen en volwassenen kunnen ADHD hebben.

Mensen met ADHD kunnen snel afgeleid zijn en vaak dingen vergeten. Ze vinden het soms lastig om taken te plannen en af te maken. Dit is niet omdat ze lui zijn. Hun brein werkt gewoon anders.

Artsen gebruiken medicijnen zoals ritalin, concerta en medikinet om ADHD te behandelen. Deze medicijnen helpen de hersenen om beter te focussen en rustiger te zijn. Maar niet iedereen wil of kan deze medicijnen gebruiken.

Daarom zoeken sommigen naar andere manieren, zoals veranderingen in voeding, om met ADHD om te gaan.

De invloed van voeding op ADHD

Verschillende voedingspatronen kunnen van invloed zijn op ADHD. Het effect van suiker, kleurstoffen en visolie op ADHD wordt besproken.

Veel voorkomende voedingspatronen bij ADHD

Kinderen met ADHD kiezen soms ongezond eten. Ze eten vaak dingen zoals snoep en fastfood.

 • Ze houden van zoetigheid zoals chocolade en koekjes. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suiker.
 • Fastfood is een snelle keuze voor ze. Dit soort eten heeft vaak te veel vet en zout.
 • Ze drinken ook graag frisdrank. Deze drankjes zijn rijk aan suiker en soms cafeïne.
 • Chips en snacks zijn populair bij hen. Deze producten hebben vaak kunstmatige kleurstoffen.
 • Groente en fruit staan minder op het menu. Toch zijn deze producten heel belangrijk voor hun gezondheid.
 • Volkorenproducten worden weinig gegeten. Maar, volkoren is goed voor de spijsvertering.
 • Omega 3 uit vette vis eten ze niet vaak genoeg. Het kan helpen om beter te concentreren.
 • Voedingssupplementen zoals magnesium worden niet altijd gebruikt. Toch kunnen deze supplementen helpend zijn.

Het effect van suiker, kleurstoffen en visolie op ADHD

Naast voedingspatronen speelt ook wat je kind eet een rol bij ADHD. Suiker doet eigenlijk niks met ADHD. Veel mensen denken dat suiker kinderen druk maakt, maar dit is niet waar. Onderzoek zegt dat suiker het gedrag van iemand met ADHD niet erger maakt.

Kleurstoffen in eten hebben ook geen invloed op hoe druk iemand is. Dit betekent dat kleurstoffen jou of je kind niet drukker maken. Visolie is een ander verhaal. Sommige studies laten zien dat visolie een beetje kan helpen bij ADHD.

Maar deze hulp is heel klein en er is meer onderzoek nodig om dit zeker te weten. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat wetenschap zegt over voeding en ADHD.

Het fewfoods-dieet voor kinderen met ADHD

Het fewfoods-dieet is een speciaal dieet ontworpen voor kinderen met ADHD, waarbij bepaalde voedingsmiddelen worden geëlimineerd om te kijken of dit invloed heeft op hun symptomen.

In dit gedeelte van het artikel zullen we uitleggen wat het fewfoods-dieet inhoudt en de voor- en nadelen ervan bespreken.

Uitleg over het fewfoods-dieet

Het fewfoods-dieet is bedoeld om te onderzoeken of bepaalde voedingsmiddelen het drukke gedrag van een kind met ADHD beïnvloeden. Dit dieet duurt vijf weken en bestaat uit slechts enkele veilige voedingsmiddelen.

Het doel is om uit te vinden of er voedsel is waarop het kind overgevoelig reageert, en dat kan leiden tot symptomen van ADHD.

In deze periode worden veelvoorkomende voedingsmiddelen vermeden, zoals zuivel, tarwe, eieren, citrusvruchten en chocolade. Het dieet wordt vervolgens stapsgewijs uitgebreid om te zien of er specifieke voedingsmiddelen zijn die het gedrag van het kind beïnvloeden.

De voordelen en nadelen van het fewfoods-dieet

Het fewfoods-dieet kan direct profijt opleveren voor kinderen met ADHD. Het dieet kan leiden tot drastische afname van ADHD-symptomen en verhoogde hersenactiviteit bij kinderen.

 1. Het dieet vereist een strikte eliminatie van bepaalde voedingsmiddelen zoals tarwe, zuivelproducten, eieren, kleurstoffen en conserveermiddelen.
 2. Voordelen: Vermindering van hyperactiviteit en impulsiviteit bij kinderen met ADHD.
 3. Voordelen: Verbetering van concentratie- en aandachtsniveaus.
 4. Nadelen: Beperking kan moeilijk zijn voor kinderen en ouders; vergt aanzienlijke planning en kookvaardigheden.
 5. Nadelen: Sociale beperkingen kunnen optreden door de noodzaak om voedselkeuzes te beperken op school of sociale evenementen.
 6. De impact van het dieet varieert per individu en vraagt nauwlettendheid in de observatie van symptoomveranderingen.

Eliminatiedieet voor ADHD

Een eliminatiedieet is een dieet waarbij bepaalde voedingsmiddelen worden geëlimineerd om te zien of dit de symptomen van ADHD vermindert. Door deze aanpak kunnen ouders en kinderen ontdekken of bepaalde voedingsmiddelen een negatieve invloed hebben op het gedrag en de concentratie.

Wat is een eliminatiedieet?

Een eliminatiedieet is een speciaal dieet waarbij je bepaalde voedingsmiddelen voor een bepaalde periode niet mag eten. Dit helpt om te zien of bepaalde symptomen zoals ADHD verbeteren.

Bijvoorbeeld, kinderen met ADHD die een eliminatiedieet volgen, mogen bijvoorbeeld gedurende vijf weken geen melk, gluten of kunstmatige kleurstoffen eten. Hiermee wordt gekeken of het gedrag van het kind verbetert.

Het fewfoods-dieet voor kinderen met ADHD

Een kind eet een gezonde, kleurrijke maaltijd in een levendige keuken.

Hoe helpt een eliminatiedieet bij ADHD?

Uit onderzoek blijkt dat een eliminatiedieet, speciaal ontworpen voor kinderen met ADHD, vijf weken lang gevolgd wordt om te kijken of het gedrag verbetert. Hoewel voorlopige resultaten aangeven dat bepaalde voeding uit het dieet van kinderen met ADHD kan worden verwijderd om de symptomen te verminderen, is het belangrijk op te merken dat een eliminatiedieet niet effectiever blijkt te zijn dan een gezond dieet gebaseerd op richtlijnen voor deze kinderen, zoals aangetoond door het TRACE-onderzoek van Karakter.

Het volhouden van dit dieet kan zwaar zijn voor het kind en onderzoek toont aan dat gezonde voeding beter lijkt te werken bij het verminderen van ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet.

Eliminatiedieet wordt vijf weken lang gevolgd om te kijken of het gedrag verbetert, maar onderzoek toont aan dat gezonde voeding beter lijkt te werken bij het verminderen van ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet, dit is aangetoond door het TRACE-onderzoek van Karakter.

Wetenschappelijke onderzoeken over voeding en ADHD

Recent onderzoek naar voeding en ADHD heeft aangetoond dat bepaalde voedingspatronen een impact kunnen hebben op de symptomen van ADHD. Deze studies werpen licht op de relatie tussen voeding en de management van ADHD-symptomen.

Recent onderzoek naar voeding en ADHD

Recent onderzoek, uitgevoerd door Wageningen University & Research en het Pelsser Red Centrum, richt zich op de relatie tussen voeding en ADHD. Het RIVM benadrukt de behoefte aan gedegen wetenschappelijk onderzoek om vast te stellen of voeding daadwerkelijk invloed heeft op ADHD-symptomen.

Onderzoekers zijn bezig met een grote studie naar deze relatie, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan voedingspatronen en de effecten van suiker, kleurstoffen en visolie. Dit onderzoek is van cruciaal belang om het begrip van de invloed van voeding op ADHD verder te verbeteren.

De overgang naar “Discussie over de resultaten van deze onderzoeken” laat meer inzicht zien in de bevindingen van dit onderzoek en biedt ruimte voor verdere analyse en discussie.

Discussie over de resultaten van deze onderzoeken

Er is nog steeds discussie over de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen voeding en ADHD. Op dit moment is er geen concreet bewijs dat er een verband is tussen voeding en ADHD.

Echter, uit onderzoek is gebleken dat bij zestig procent van de kinderen ADHD kan verdwijnen als zij gedurende vijf weken een streng dieet volgen. Er lijkt wel degelijk bewijs te zijn dat voeding effect heeft op ADHD-symptomen, volgens onderzoeken.

Het aanpassen van voeding door middel van een dieet kan effectief zijn bij de behandeling van ADHD, volgens eerder onderzoek. De discussie over ADHD richt zich vooral op medicatie en de impact van ADHD op de maatschappij.

Voorbeeld van een behulpzaam voedingspatroon voor ADHD

Een behulpzaam voedingspatroon voor ADHD omvat voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, vitamine B en mineralen zoals magnesium. Het vermijden van bewerkt voedsel, suiker en kleurstoffen kan ook gunstig zijn voor mensen met ADHD.

Belangrijke voedingsmiddelen om op te nemen

Bij het samenstellen van een voedingspatroon voor ADHD zijn er belangrijke voedingsmiddelen die gunstig kunnen zijn. Hier zijn enkele van deze belangrijke voedingsmiddelen om op te nemen:

 1. Voedingsmiddelen rijk aan omega – 3 vetzuren, zoals vette vis, chiazaad en lijnzaad.
 2. Volkorenproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta.
 3. Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli.
 4. Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, kip, bonen en noten.
 5. Fruit met een laag suikergehalte, zoals bessen, appels en peren.

Voedingsmiddelen om te vermijden

 • Aardappelen: ze hebben een hoog glycemische index en kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot verergering van ADHD-symptomen.
 • Rundvlees: dit bevat aminozuren die de werking van neurotransmitters in de hersenen kunnen beïnvloeden en bij sommige kinderen met ADHD symptomen verergeren.
 • Rozijnen: ze bevatten veel suiker, wat een negatief effect kan hebben op de concentratie en het gedrag van kinderen met ADHD.

Dit zijn voedingsmiddelen waarop gelet moet worden bij kinderen met ADHD vanwege hun mogelijke invloed op symptomen.

Test voor ADHD en voeding

Hoe werkt de test voor ADHD en voeding? Wat kan de test onthullen?

Hoe werkt de test?

Een test voor ADHD en voeding werkt door het observeren van de reactie van een persoon op verschillende soorten voedsel. Deze observatie kan helpen bij het identificeren van voedingsmiddelen die het gedrag van een persoon met ADHD beïnvloeden.

De test kan onthullen welke specifieke voedingsmiddelen de symptomen van ADHD verergeren of verbeteren, waardoor mensen met ADHD beter geïnformeerde keuzes kunnen maken over hun dieet om hun symptomen te beheersen.

De testresultaten kunnen ook helpen bij het vaststellen van welke voedselallergieën of -intoleranties een rol spelen bij de symptomen van ADHD. Dit kan leiden tot een meer gepersonaliseerd dieetadvies, waarbij bepaalde voedingsmiddelen worden geëlimineerd of juist worden opgenomen om de symptomen van ADHD te verminderen.

Wat kan de test onthullen?

De test kan onthullen of bepaalde voedingsmiddelen de ADHD-symptomen beïnvloeden. Het Pelsser RED Centrum onderzoekt de relatie tussen voeding en ADHD met een rigoureus protocol. Een test kan aantonen of het fewfoods-dieet bij kinderen met ADHD effectief is.

Het RIVM benadrukt dat degelijk wetenschappelijk onderzoek nodig is om te bevestigen of voeding daadwerkelijk invloed heeft op ADHD-symptomen. Wetenschappelijke inzichten tonen aan dat voedingspatronen een rol kunnen spelen bij ADHD, en dit wordt actief onderzocht door centra zoals het Pelsser RED Centrum.

Conclusie

In conclusie, voeding kan invloed hebben op ADHD-symptomen. Kinderen met ADHD zouden baat kunnen hebben bij een dieet met weinig bewerkte voedingsmiddelen en suikers. Een eliminatiedieet kan ook helpen om de symptomen te verminderen.

Meer onderzoek is nodig om concrete voedingsadviezen te formuleren, maar het is duidelijk dat voeding een rol speelt bij ADHD.

Gerelateerde artikelen

Voor meer informatie over ADHD en voeding, en hoe voeding de symptomen van ADHD kan beïnvloeden, bekijk onze aanvullende bronnen. Blijf op de hoogte van de laatste bevindingen en tips voor een gezonder voedingspatroon voor mensen met ADHD.

Aanvullende bronnen voor meer informatie over ADHD en voeding

Voor meer informatie over ADHD en voeding, kunt u terecht bij het ADHD Research Centre voor recente wetenschappelijke onderzoeken en systematische reviews. Daarnaast biedt het rapport van het RIVM een samenvatting van studies over de invloed van voedingscomponenten en specifieke diëten op het gedrag van kinderen met ADHD.

Verder vindt u waardevolle informatie over ADHD en voeding op de website van psychiatrische instellingen en basisverzekeringen. Deze bronnen kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding en ADHD-symptomen.

Veelgestelde vragen

Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over ADHD en voeding, zoals de invloed van voeding op ADHD-symptomen en welke voedingsmiddelen gunstig of schadelijk kunnen zijn voor mensen met ADHD.

Antwoorden op veelgestelde vragen over ADHD en voeding

ADHD en voeding is een veelbesproken onderwerp. Mensen vragen zich vaak af of het dieet invloed heeft op ADHD-symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat veranderingen in het voedingspatroon sommige mensen kunnen helpen om de symptomen van ADHD te verminderen.

Een eliminatiedieet kan zelfs de symptomen van ADHD sterk verminderen bij jonge kinderen. Er zijn echter geen concrete voedingsadviezen afgeleid uit onderzoek om symptomen van ADHD te verminderen.

Voeding heeft invloed op het gedrag van zowel kinderen als volwassenen met ADHD, en het aanpassen van het dieet kan hierbij helpen.

Slotwoord

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel voeding een rol kan spelen bij ADHD, er op dit moment geen definitieve voedingsadviezen zijn voor de behandeling van ADHD-symptomen. Maar hier zijn enkele afsluitende gedachten:.

1. Het is cruciaal om met een professionele zorgverlener te overleggen voordat grote veranderingen in het dieet worden aangebracht, vooral bij kinderen met ADHD.

2. Zorg ervoor dat het voedingspatroon gevarieerd is en essentiële voedingsstoffen bevat, zoals omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen die gunstig kunnen zijn voor ADHD-symptomen.

3. Wees bewust van de invloed van toegevoegde suikers en kunstmatige kleurstoffen op het gedrag van kinderen met ADHD en overweeg om deze te beperken.

4. Het aanpakken van voeding kan een aanvullende benadering zijn bij de behandeling van ADHD, naast andere aanbevolen therapieën en interventies.

Dit zijn slechts enkele punten om in gedachten te houden bij het verkennen van de relatie tussen voeding en ADHD.

Bronvermelding

1. Voedingscentrum. (2021). ADHD en voeding. Geraadpleegd via https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/adhd-en-voeding.aspx.

2. National Institute of Mental Health. (2020). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). Geraadpleegd via https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml.

3. Pelsser, L. M. J., Buitelaar, J. K., & Savelkoul, H. F. J. (2011). ADHD as a (non) allergic hypersensitivity disorder: a hypothesis. Pediatric Allergy and Immunology, 22(6), 559-569.

4. Millichap, J.G., & Yee, M.M. (2012). The diet factor in attention-deficit/hyperactivity disorder. Pediatrics, 129(2), 330-337.

5. University of Maryland Medical Center. (2018). Omega-3 fatty acids. Geraadpleegd via https://www.umms.org/ummc.

6. Sanders, T.A.B., & Naismith, D.J. (1979). A study of the effects of aspartame on children with learning difficulties. Journal of Nutrition and Environmental Medicine, 2(1), 19–28.

7. Nederlands Jeugdinstituut. (2014). Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van ADHD bij kinderen en jongeren.

Wilt u meer weten over een gezonde levensstijl? Lees dan ons artikel over effectief afvallen met wandelen: een stapsgewijze gids.

Veelgestelde Vragen

1. Kan eten invloed hebben op ADHD?

Ja, sommige mensen met ADHD vinden dat een ongezond voedingspatroon hun ADHD erger maakt. Het eten van een mediterraan dieet, rijk aan vis en groenten en arm aan rood vlees en kaas, kan helpen.

2. Wat is methylfenidaat en wat doet het?

Methylfenidaat is een medicijn dat vaak wordt gegeven aan mensen met ADHD om hen te helpen zich beter te concentreren. Het verandert hoe biomarkers in de hersenen werken.

3. Heeft ADHD iets te maken met overgewicht of diabetes?

Mensen met ADHD kunnen soms een groter risico lopen op overgewicht of diabetes als ze een ongezond voedingspatroon hebben. Het is belangrijk om gezond te eten.

4. Kunnen darmbacteriën de symptomen van ADHD beïnvloeden?

Darmbacteriën kunnen de gezondheid van je lichaam en je gedrag beïnvloeden. Bij ADHD kan een goede balans in darmbacteriën soms de symptomen helpen verminderen.

5. Wat voor testen kan ik doen om meer over ADHD en voeding te weten te komen?

Je kunt testen laten doen door een dokter om te kijken of je bepaalde biomarkers hebt die met ADHD te maken kunnen hebben. Ook kunnen ze je vitamine B12 niveau checken, omdat dit belangrijk is voor je zenuwen en hersenen.

Plaats een reactie