Voeding en Diabetes: Wat Je Moet Weten

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Heb je diabetes en vraag je je af hoe je voeding je bloedsuikers kan beïnvloeden? Je bent niet de enige. Veel mensen met diabetes worstelen dagelijks met wat wel en niet te eten om hun bloedglucosewaarden stabiel te houden.

Voeding is een krachtige tool in de strijd tegen diabetes, en de juiste kennis kan het verschil maken.

Eén belangrijk feit is dat voedsel met een lage glycemische index kan helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. In dit artikel gaan we in op hoe je door slimme keuzes te maken in je dieet je gezondheid kunt verbeteren en je goed kunt blijven voelen.

We bieden praktische tips en heldere adviezen die makkelijk op te volgen zijn.

Lees verder voor deskundige inzichten en word zelfverzekerd over jouw voedingskeuzes!

Samenvatting

 • Eet koolhydraten die langzaam suiker afgeven, zoals volkoren producten, fruit en groenten om je bloedsuiker stabiel te houden.
 • Vezels zijn goed voor je gezondheid; kies voor voedsel met veel vezels zoals groente, fruit en volkoren granen.
 • Lees etiketten om toegevoegde suikers te ontwijken en let op je portiegrootte om je bloedsuiker goed te beheren.
 • Vermijd snelle koolhydraten zoals snoep en wit brood omdat deze je bloedsuiker snel laten stijgen.
 • Een keto dieet kan helpen bij diabetes omdat het weinig koolhydraten bevat en je bloedsuikerspiegel stabiel kan houden.
Een overvloedige verzameling van kleurrijke, verse vruchten en groenten op een keukenaanrecht.

Belang van Gezond Eten bij Diabetes Type 2

Gezond eten is heel belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Het helpt je bloedsuiker laag te houden. Dit betekent het eten van veel groente, fruit en volle granen. Als je gezond eet, kan je lichaam beter omgaan met suiker.

Dat is goed, want dan heb je minder kans op problemen door diabetes.

Als je diabetes hebt, moet je letten op wat je eet. Kies eten dat niet snel je bloedsuiker hoog maakt. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld vezels en langzame koolhydraten. Zo blijft je bloedsuiker stabieler.

Door gezond te eten kun je soms ook afvallen. Als je minder weegt, werkt je lichaam beter en dat kan helpen bij diabetes.

Wat te Weten over Koolhydraten

Koolhydraten hebben invloed op de bloedsuikerspiegel en het is belangrijk om te weten welke bronnen van koolhydraten gezond zijn voor mensen met diabetes.

Effect op de bloedsuikerspiegel

Als je eet, gaan koolhydraten naar je bloed als suiker. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat. Sommige koolhydraten doen dit snel, andere langzaam. De snelle zitten vaak in snoep en wit brood.

Langzame vind je in volkorenproducten en groenten. Je lichaam heeft insuline nodig om deze suiker te gebruiken. Als je diabetes hebt, werkt dit proces niet goed. Te veel suiker in je bloed is slecht voor je.

Het is slim om te letten op het soort koolhydraten dat je eet. Kies voor de langzame omdat die helpen om je bloedsuiker stabiel te houden. Eet niet te veel in één keer, want dat kan je bloedsuiker snel laten stijgen.

Je insuline moet dan heel hard werken. Voor mensen met diabetes is het belangrijk om een goede balans te vinden. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel gezond te houden.

Bronnen van gezonde koolhydraten

Koolhydraten geven je lichaam energie. Ze zijn er in soorten die goed of minder goed voor je kunnen zijn.

 • Volkoren producten: Denk hierbij aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Deze bevatten veel vezels en helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • Fruit: Appels, peren, en bessen zitten vol met vitamines en vezels. Kies fruit in plaats van vruchtensuiker uit een pakje.
 • Groenten: Alle soorten groenten zijn goed. Ze bevatten weinig koolhydraten en veel vitaminen en mineralen.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen en kikkererwten hebben zetmeel, maar ook heel veel vezels. Dit is goed voor mensen met diabetes type 2.
 • Melkproducten: Kies melk of yoghurt met weinig vet. Ze hebben belangrijke voedingsstoffen zoals calcium.
 • Quinoa en couscous: Deze zijn een bron van gezonde koolhydraten en passen goed in een dieet voor diabetes mellitus.
 • Noten: Onverzadigd vet in noten is beter dan verzadigd vet. Noten helpen ook bij het laag houden van je suiker.

Het Belang van Vezels in de Voeding

Vezels zijn belangrijk in onze voeding. Ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Als je te weinig vezels eet, kan dat slecht zijn voor je gezondheid.

Vezelrijke voeding zit in groente, fruit en volkoren graanproducten. Voedingsvezels zijn delen van planten die ons lichaam niet kan verteren of opnemen. Oplosbare vezels lossen op in water en onoplosbare vezels nemen water op en zorgen voor massa in de ontlasting.

Daarom is het belangrijk om voldoende vezels in je dieet op te nemen.

Aanvullende Voedingsadviezen bij Diabetes Mellitus

Leer hoe je voedingsetiketten kunt lezen en valkuilen kunt vermijden bij het kiezen van voedsel, om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Het lezen van etiketten

Het lezen van voedseletiketten is erg belangrijk voor mensen met diabetes. Hierdoor kunnen ze zien hoeveel suiker er in het voedsel zit. Het vermijden van toegevoegde suikers is essentieel bij het lezen van voedseletiketten. Naast het vermijden van toegevoegde suikers is het ook belangrijk om bewust te zijn van schuilnamen voor suiker in voedingsmiddelen, zoals fructose, druivensuiker en zoetstof. Let op ingrediënten die eindigen op “-ose”, dit kan wijzen op de aanwezigheid van suiker. Daarnaast is het cruciaal om de portiegrootte te controleren, aangezien de hoeveelheid koolhydraten per portie invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Controleer ook het vezelgehalte, aangezien vezels kunnen helpen bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Let op de totale koolhydraatinname en vermijd voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten, zoals vruchtendranken en gefrituurd voedsel.

Het vermijden van valkuilen

Het vermijden van valkuilen bij diabetes mellitus is belangrijk en kan helpen om complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 1. Lees etiketten zorgvuldig om verborgen suikers en koolhydraten te vermijden.
 2. Kies voor vers voedsel in plaats van bewerkte voedingsmiddelen.
 3. Vermijd het gebruik van verzadigde vetten en transvetten, die slecht zijn voor de gezondheid van het hart.
 4. Wees bewust van portiegroottes om overmatige calorie – inname te voorkomen.
 5. Plan maaltijden en snacks vooruit om ongezonde keuzes te vermijden, vooral bij verhoogde hongergevoelens.

Gezond Eten met Diabetes: Waar op te Letten?

Wanneer je gezond eet met diabetes, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten:

 • Kies voedzame koolhydraten zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten. Deze helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • Eet minder bewerkte voedingsmiddelen en vermijd toegevoegde suikers om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
 • Let op je portiegrootte en verdeel je maaltijden gelijkmatig over de dag om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te minimaliseren.
 • Verhoog je inname van vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volkorenproducten, voor een betere bloedsuikercontrole.
 • Kies voor magere eiwitbronnen zoals vis, kip zonder vel, bonen en linzen om je insulineresistentie te verminderen.
 • Beperk de consumptie van verzadigde vetten en transvetten door te kiezen voor gezonde vetten uit noten, zaden en olijfolie.

Overweeg het Keto Dieet bij Diabetes

Het ketogeen dieet kan diabetes omkeren zonder medicatie. Het is een zeer koolhydraatarm dieet dat voornamelijk uit vetten en weinig eiwitten bestaat, samen met maximaal 20 koolhydraten per dag.

Hoewel het keto dieet geen magisch vetverbrandings-voordeel biedt ten opzichte van andere voedingspatronen, kan het helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en gewicht te verliezen.

Een foto van een gezonde voedselverspreiding met verschillende groenten en complexe koolhydraten.

Conclusie

Eten en drinken spelen een cruciale rol bij het beheren van diabetes.

Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken over wat je eet en hoeveel je eet.

Met de juiste kennis en aanpassingen kan je nog steeds genieten van lekker eten.

Door aandacht te besteden aan voeding, kan je je diabetes effectief beheren en je algehele gezondheid verbeteren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat moet ik eten als ik diabetes heb?

Als je diabetes hebt, is het goed om een diëtist te raadplegen en een koolhydraatbeperkt dieet te volgen. Eet voedsel uit de schijf van vijf om je bloedglucosespiegel stabiel te houden.

2. Zijn eieren en vis goed voor mensen met diabetes?

Ja, eieren en vis, rijk aan omega-3 vetzuren en vitamine D, zijn gezond voor mensen met diabetes. Ze helpen bij het beheersen van het bloedsuikergehalte.

3. Kan ik nog alcohol drinken als ik diabetes heb?

Met diabetes is het belangrijk om voorzichtig te zijn met alcoholgebruik omdat dit je bloedglucosespiegel kan beïnvloeden. Praat met je praktijkondersteuner voor advies.

4. Wat doet een diëtist voor iemand met diabetes?

Een diëtist helpt mensen met overgewicht en diabetes door advies te geven over diëten die de stofwisselingsziekte goed beheren en het risico op hypo’s verkleinen.

5. Kan ik een diabetes risicotest doen?

Ja, de Diabetesvereniging Nederland biedt een diabetes risicotest aan die kan aangeven of je kans hebt op type 2 diabetes.

6. Is vegetarisch eten goed voor diabetici?

Vegetarisch eten kan vol voedingswaarde zijn en goed voor diabetici, zeker als het helpt bij het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van hoge bloeddruk.

Plaats een reactie