Ischias: Kan Wandelen Helpen?

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Veel mensen hebben weleens last van een stekende pijn die vanuit de onderrug naar het been uitstraalt. Die pijn, bekend als ischias, kan je dagelijkse activiteiten flink verstoren.

Misschien vraag je je af of je door de pijn heen moet bijten en blijven bewegen, of dat rust nemen de sleutel is tot verlichting. Wandelen klinkt misschien tegenintuïtief als je moeite hebt om überhaupt rechtop te staan, maar het zou weleens een deel van de oplossing kunnen zijn.

Ischias kan je letterlijk en figuurlijk stoppen in je sporen. Toch is uit onderzoek gebleken dat beweging, waaronder wandelen, een belangrijke rol speelt in het herstelproces. Dit artikel verkent hoe een simpele activiteit als wandelen jou kan helpen de grip op je leven terug te krijgen.

Laat ons stap voor stap ontdekken hoe wandelen verlichting kan bieden bij ischias. Lees snel verder om te zien hoe je weer op de been kunt komen!

Samenvatting

 • Ischias is pijn vanuit je rug naar je been door een zenuw. Wandelen helpt omdat het bloed beter stroomt en spieren sterker worden.
 • Als je zwanger bent, kan ischias pijn erger zijn. Inlegzolen en een goede houding kunnen helpen.
 • Blijf bewegen bij ischias. Loop en sta regelmatig en doe rekoefeningen voor minder pijn.
 • Wissel van houding om ischias klachten minder te maken. Sta, zit, loop en lig in verschillende posities.
 • Hardlopen is gezond, maar wandelen is soms beter bij ischias. Wandelen is zachter voor je lichaam.
Een persoon met pijn in de onderrug, zittend in een bosachtig landschap.

Wat is Ischias?

Ischias is een pijn die vanuit je lage rug naar je been uitstraalt. Soms voel je het zelfs tot in je voet. Deze pijn komt door problemen met de nervus ischiadicus, dat is een grote zenuw.

Als deze zenuw klem zit of geïrriteerd raakt, kan dat zorgen voor een stekende of brandende pijn. Ook kun je een doof of tintelend gevoel in je been krijgen. Het kan heel vervelend zijn en echt pijn doen.

Oorzaken van Ischias

Ischias wordt vaak veroorzaakt door druk op de ischiaszenuw, waarbij diverse factoren een rol kunnen spelen. Dit kan leiden tot scherpe pijn, tintelingen of zelfs een verdoofd gevoel langs het pad van de zenuw.

Spier beknelling op de zenuw

Soms knellen spieren een zenuw in de rug. Dit kan ischias pijn geven. Je voelt dit als pijn in je bil en het kan tot in je been gaan. Vaak komt deze pijn door een hernia, artrose of irritatie van de zenuw zelf.

Spier spanning maakt het soms erger. Dit heet hypertonie en zorgt voor druk op de zenuw. Als een tussenwervelschijf uitstulpt, kan dat ook op de zenuw drukken. Dit noemen we een discushernia.

De pijn kan heel erg zijn en het kan voelen alsof je been verdoofd is.

Een persoon doet yoga in een serene bosomgeving.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen meer last krijgen van ischias. Hormonen maken de gewrichten soepeler, wat kan leiden tot pijn in de lage rug. Deze soort lage rugpijn noemt men zwangerschapsischias.

Het is een probleem dat vaak voorkomt bij zwangere vrouwen.

Om zwangerschapsischias te verminderen, kunnen speciale inlegzolen helpen. Deze steunen de voeten en kunnen zo de druk op de lage rug verlagen. Dit kan de pijn door ischias minder maken.

Een goede lichaamshouding is ook belangrijk als je zwanger bent en last hebt van ischias.

Ischias en Wandelen: Kan het Helpen?

Ontdek hoe een simpele activiteit als wandelen een verrassend effect kan hebben op de symptomen van ischias en wat de wetenschap hierover zegt. Wandelen biedt mogelijk een natuurlijke verlichting van pijn door de unieke combinatie van lichaamsbeweging en ontspanning.

Verbetering van de bloedsomloop

Wandelen maakt je bloedcirculatie beter. Goede bloedtoevoer is belangrijk want het zorgt ervoor dat jouw spieren meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn door ischias.

Als jouw bloed goed rondgaat, kan dat de stijfheid in je rug verminderen en de spieren sterker maken. Hierdoor voel je minder snel pijn in je rug en benen.

Versterking van de spieren

Sterke spieren zorgen voor minder druk op je rug. Dit kan helpen tegen ischias. Als je spieren zwak zijn, kunnen je tussenwervelschijven het moeilijk krijgen. Dit kan pijn doen. Goed nieuws: met wandelen maak je spieren sterker rond je ruggengraat.

Pilates doet dit ook. Door deze oefeningen te doen, kun je je pijngrens verhogen en lage rugpijn verminderen.

Je spieren werken samen met je botten. Als ze sterk zijn, beschermen ze botten zoals bij osteoporose of botontkalking. Wandelen en Pilates zijn goede manieren om je spieren sterker te maken en ischias pijn te minderen.

De Rol van Beweging bij Ischias

Beweging is cruciaal bij het omgaan met ischias; het houdt niet alleen uw lichaam actief, maar bevordert ook herstel door middel van verschillende fysieke activiteiten die gericht zijn op het verlichten van de symptomen.

Blijf in beweging

Het is goed om actief te blijven als je last hebt van ischias. Bewegen kan pijn verminderen en helpt tegen stijve spieren.

 • Zorg dat je elke dag een beetje loopt of staat. Dit houdt je spieren soepel.
 • Maak rustige wandelingen. Wandelen verbetert de bloedstroom naar je zenuwen en spieren.
 • Doe lichte rekoefeningen voor je rug en benen. Dit kan helpen om de druk op de ischiaszenuw te verlagen.
 • Wissel zitten af met staan of lopen. Lang zitten kan de pijn erger maken.
 • Probeer zwemmen of fietsen als lopen te veel pijn doet. Deze sporten zijn zachter voor je rug.
 • Vermijd heel zware dingen tillen of plotselinge bewegingen maken. Dit kan de zenuw meer knellen.
 • Luister goed naar je lichaam. Als iets meer pijn doet, doe het dan kalmer aan.
 • Praat met een dokter of fysiotherapeut over oefeningen die goed zijn voor jou.

Wissel verschillende houdingen af

Verschillende houdingen aannemen kan ischias klachten verminderen. Een goede mix van staan, zitten en lopen is belangrijk.

 • Sta regelmatig op als je lange tijd zit. Dit helpt de druk op je onderrug te verlagen.
 • Loop korte stukjes om je spieren te rekken en de bloedstroom te verbeteren.
 • Ga vaak even liggen als dat goed voelt voor jouw rug. Een vlakke ondergrond ondersteunt het best.
 • Zit niet steeds in dezelfde houding. Verander van positie om spanning op spieren en zenuwen te voorkomen.
 • Let op hoe je staat. Probeer rechtop met een lichte buiging in de knieën te staan.
 • Vraag een fysiotherapeut om hulp bij het vinden van fijne houdingen.
 • Bouw core stability op voor betere houding en beweging. Sterke buikspieren helpen hierbij.
 • Vermijd het dragen van zware dingen die jouw rug extra belasten.

Is hardlopen echt zo gezond als men zegt?

Hardlopen is heel gezond voor ons lichaam. Veel mensen zeggen dat ons lichaam gemaakt is om te rennen. Het houdt je fit en maakt je gezondheid beter. Je hart wordt er sterk van en je bloed gaat beter stromen.

Ook je spieren worden krachtiger. Maar als je pijn hebt, zoals bij ischias, moet je voorzichtig zijn. Soms kan hardlopen de pijn erger maken. Dan is wandelen een betere keuze. Wandelen houdt je ook in beweging en het is zachter voor je lichaam.

Conclusie

Wandelen kan echt helpen als je last hebt van ischias. Het maakt je spieren sterker en je bloed stroomt beter. Probeer elke dag een beetje te lopen, ook al doet het pijn. Als lopen niet gaat, praat dan met je dokter.

Samen vinden jullie de beste manier om weer fijn te bewegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is ischias en hoe weet ik of ik het heb?

Ischias is pijn die langs de zenuw loopt van je lage rugpijn naar je been. Dit komt vaak door een hernia nuclei pulposi of piriformissyndroom. Een dokter kan deze diagnose stellen.

2. Kan wandelen helpen als ik ischias heb?

Ja, rustig wandelen kan helpen bij ischias omdat het je spieren sterk houdt en bloed laat stromen. Dit kan de ontstoken zenuw kalmeren.

3. Wat kan ik nog meer doen om ischias pijn te verlichten naast wandelen?

Je kunt paracetamol nemen voor de pijn, of behandelingen zoals dry needling proberen om de spieren te ontspannen en pijn te verminderen.

4. Wanneer moet ik met een dokter praten over mijn ischias?

Als je erg veel pijn hebt of als de pijn niet minder wordt, moet je naar een dokter gaan. Zij kunnen kijken wat er aan de hand is en de beste behandeling voor jou vinden.

Plaats een reactie