Als jonge ouder kan het een uitdaging zijn om precies te weten hoeveel flesvoeding je kleintje nodig heeft. Je wilt immers zorgen voor de beste start in het leven, en voeding speelt daarbij een cruciale rol.
Maar met alle adviezen, richtlijnen en goedbedoelde tips van anderen, zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Wist je dat een baby in de eerste levensmaanden ongeveer 150 ml kunstvoeding per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft? In deze blog geven we je duidelijke handvatten om de voedingsbehoefte van jouw baby te bepalen.
We bespreken het herkennen van de signalen van honger en verzadiging van je kindje, zodat je weet wanneer het tijd is voor een flesje. Daarnaast gaan we in op de belangrijke vitamines en supplementen die niet mogen ontbreken naast de flesvoeding.
Lees verder voor alle info die je nodig hebt om jouw baby van de juiste hoeveelheid voeding te voorzien. Want een goed gevoede baby is een blije baby!
Samenvatting
- Een baby heeft ongeveer 150 ml flesvoeding per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig in de eerste maanden.
- Het is goed om vitamine K – druppels te geven naast de flesvoeding vanaf dag 8 tot 12 weken, elke dag 150 microgram, en vitamine D, elke dag 10 microgram vanaf dag 8 tot de baby 4 jaar oud is.
- Voeden op verzoek is belangrijk: let op de hongersignalen van je baby en geef voeding als ze dat nodig lijken te hebben.
- Gebruik schoon en veilig water voor het klaarmaken van de flesvoeding.
- Als je baby genoeg heeft, laat hij of zij de tepel los en wordt rustig. Pasgeboren baby’s drinken vaak kleinere hoeveelheden, zoals 60-120 ml per keer.
Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?
Voed je baby op verzoek, wanneer je baby honger heeft. Houd ook de groeicurve van je baby in de gaten om te zien of ze voldoende voeding binnenkrijgen.
Voeden op verzoek: voed wanneer je baby dat wil
Luister goed naar je baby. Hij of zij laat jou weten wanneer het tijd is voor een flesje. Baby’s zijn slim en weten precies wanneer ze honger hebben. Dus als je kleintje begint te huilen of onrustig wordt, kan dat een teken zijn dat het tijd is om te voeden.
Het mooie van flesvoeding op verzoek is dat je geen strak schema hoeft te volgen. Je baby geeft het ritme aan en jij volgt. Dat helpt ook bij de groei en de gezondheid van je kindje.
Geef je kind zo vaak de fles als het nodig lijkt. In het begin kan dat best vaak zijn, soms wel elke twee uur. Naarmate je baby groeit, zal dit minder vaak worden. Het is belangrijk om te kijken naar wat je baby nodig heeft en daarop in te spelen.
Dit noemen we voeden op verzoek en het werkt net zo bij flesvoeding als bij borstvoeding. Geen zorgen, je kunt dit!
De groeicurve van je baby: afvallen en aankomen
Baby’s groeien veel in hun eerste jaar. Soms verliezen ze een beetje gewicht net na de geboorte. Dit is normaal en ze komen het meestal snel weer aan. De groeicurve van je baby laat zien hoe goed je kleintje groeit door de tijd.
Kunstvoeding kan anders werken dan borstvoeding voor de groei van je baby. Het is belangrijk om goed te kijken naar hoe je baby groeit. Als je baby heel snel of juist niet genoeg aankomt, is het slim om met de dokter of een deskundige te praten.
Ze kunnen je helpen om te zorgen dat je baby gezond blijft groeien.
Hoeveel voeding geef je in een fles?
Je baby groeit snel en heeft genoeg te eten nodig. Flesvoeding helpt je kleintje groot en sterk te worden.
- Kijk eerst naar het gewicht van je baby om te weten hoeveel melk je moet geven.
- In de eerste maanden is 150 ml per fles een goede start.
- Kleine baby’s hebben vaak elke drie tot vier uur een voeding nodig.
- Na een paar weken kun je merken dat je baby meer of minder wil drinken.
- Geef niet meer dan 900 ml flesvoeding in een dag voor de kleine maagjes.
- Let goed op hoe je kindje doet na het eten. Is hij of zij nog hongerig of juist heel vol?
- Probeer rustig aan te doen met voeden zodat je baby niet te veel lucht inslikt.
- Als je baby meer gaat slapen, kan het zijn dat hij minder vaak wil drinken. Dat is normaal.
- Gebruik steeds schoon en veilig water als je flesvoeding klaarmaakt. Dit is heel belangrijk voor de gezondheid van je kindje.
Vitaminen en Supplementen Naast Flesvoeding
Bij flesvoeding hebben baby’s extra vitamines nodig, zoals vitamine D en vitamine K. Het is belangrijk om deze extra vitamines aan je baby te geven. Vanaf dag 8 tot 12 weken heeft je baby 150 microgram vitamine K per dag nodig.
Voor baby’s die flesvoeding krijgen, is het essentieel om vitamine K-druppels toe te dienen om tekorten te voorkomen. Vitamine K is cruciaal voor de bloedstolling en vitamine D is belangrijk voor de botten, wat essentieel is voor de ontwikkeling van een pasgeboren baby.
Baby’s die flesvoeding krijgen hebben iedere dag vanaf dag 8 tot ze 4 jaar oud zijn 10 microgram vitamine D nodig.
Heeft mijn kindje genoeg gedronken?
Baby’s laten de tepel los, ontspannen en worden rustig als ze genoeg hebben gedronken. Ze bepalen zelf hoeveel ze willen drinken. Het is belangrijk om de signalen van je baby te volgen om te weten of ze genoeg hebben gehad.
Pasgeboren baby’s hebben vaker maar kleinere voedingen nodig, meestal tussen de 60-120 ml.
Conclusie
Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby uniek is en zijn eigen behoeften heeft. De hoeveelheid flesvoeding die een baby nodig heeft, varieert afhankelijk van zijn gewicht, lengte en leeftijd.
Door te letten op de signalen van je baby en regelmatige controles met een zorgverlener, kun je ervoor zorgen dat je baby voldoende voeding krijgt. Wanneer je vragen hebt over de voeding van je baby, neem dan altijd contact op met een professional voor advies op maat.
Het is normaal dat je als ouder bezorgd bent over de voeding van je baby, maar met geduld en zorg zul je samen een gezond eetpatroon ontwikkelen.
Veelgestelde Vragen
1. Hoe weet ik hoeveel flesvoeding mijn baby nodig heeft?
Kijk naar de dorst van je baby en volg de richtlijn voor volledige zuigelingenvoeding. Elke baby is anders, dus pas de hoeveelheid voeding aan als dat nodig is.
2. Wat doe ik als mijn baby nog honger heeft na de flesvoeding?
Je kunt meer flesvoeding geven of beginnen met vaste voeding zoals fruitpap en groentesap, afhankelijk van de leeftijd van je baby.
3. Kan ik flesvoeding combineren met borstvoeding?
Ja, je kunt borstvoeding en flesvoeding combineren. Gebruik een borstkolf om melk te kolven als je niet direct borstvoeding kunt geven.
4. Wat moet ik doen als mijn baby diarree krijgt na de flesvoeding?
Als je baby diarree of rare ontlasting krijgt na flesvoeding, praat dan met je dokter om te zien of de voeding moet veranderen.