Borstvoeding-Vriendelijke Locaties: Waar je Welkom Bent om te Voeden

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Ben je een kersverse ouder en vraag je je af waar je rustig en zonder stress je baby borstvoeding kunt geven als je niet thuis bent? Je bent niet alleen. Voor veel moeders is het vinden van een comfortabele en accepterende plek om hun kleintje te voeden een echte uitdaging.

Gelukkig zijn er steeds meer borstvoedingsvriendelijke locaties die openstaan voor jou en je baby.

Het Voedingscentrum heeft het initiatief genomen om met “voeden kan hier” zichtbaar te maken waar borstvoeding geven gewaardeerd en gesteund wordt. In onze blog ontdek je waar deze plekken zijn en hoe je ze kunt vinden.

We geven handige tips om borstvoeding te geven op openbare plekken en we verkennen hoe je dit kunt combineren met je carrière. Lees verder en vind uit hoe jij zorgeloos op pad kunt met je baby!

Samenvatting

  • Er zijn veel cafés en restaurants die zeggen “alle borsten welkom” en waar je rustig je baby borstvoeding kunt geven.
  • Sommige steden en dorpen, zoals Den Haag met 139 plekken, hebben speciale regels om borstvoeding te ondersteunen.
  • Tips voor het geven van borstvoeding in het openbaar zijn: comfortabele kleren dragen, een doek gebruiken voor privacy en op zoek gaan naar plekken met het bordje ‘voeden kan hier’.
  • Je kunt borstvoeding en werk combineren door te kolven, en werkgevers moeten volgens de FNV een geschikte plaats en tijd aanbieden tot het kind 9 maanden is.
  • Er komen steeds meer borstvoedingsvriendelijke plekken die laten zien dat borstvoeding geven in het openbaar normaal is.
Een knus café met diverse bezoekers en een levendige sfeer.

Borstvoedingsvriendelijke locaties: Waar ben ik welkom om borstvoeding te geven?

Ontdek waar je welkom bent om je baby in het openbaar te voeden, van borstvoedingsvriendelijke horeca tot gemeenten die aandacht besteden aan het creëren van een borstvoedingsvriendelijke omgeving.

Borstvoedingsvriendelijke horeca

Veel cafés en restaurants zijn nu borstvoedingsvriendelijk. Ze zeggen “alle borsten welkom” en helpen mama’s die hun baby willen voeden. Bij deze plekken kun je rustig zitten en je baby borstvoeding geven.

Dit is fijn voor als je lekker uit bent en je baby honger krijgt.

Er is een handige lijst van Breastfriends. Die laat zien waar borstvoedingsvriendelijke horecazaken in Brussel zijn. Kijk voor een sticker op het raam. Deze sticker vertelt dat moeders hier goed kunnen voeden.

Zo weet je snel waar je met je baby welkom bent.

Borstvoedingsvriendelijke gemeenten

Steden en dorpen willen dat moeder en baby zich op hun gemak voelen. In een borstvoedingsvriendelijke gemeente vind je plekken waar je baby mag voeden. Ze hebben daar regels voor. Een plek voor elke vijftig pasgeboren baby’s is het doel.

Dit helpt moeders om overal met hun baby te gaan.

Den Haag doet het goed met wel 139 plekken voor moeders en baby’s. Je kunt daar rustig je baby voeden zonder je zorgen te maken. Deze plekken zijn speciaal gemaakt zodat moeders die borstvoeding geven, zich welkom voelen.

Ze kunnen daar hun baby voeden en even ontspannen.

Tips voor borstvoeding geven op openbare plaatsen

Borstvoeding geven op openbare plaatsen kan lastig zijn. Hier zijn wat tips om je te helpen.

  • Begin rustig en zoek een plek waar je je op je gemak voelt. Dit kan een café zijn of een bankje in het park.
  • Draag kleren die makkelijk zitten. Zo kun je snel en eenvoudig je baby aanleggen zonder veel gedoe.
  • Neem iemand mee als je borstvoeding gaat geven. Samen voel je je sterker en heb je steun.
  • Gebruik een doek voor meer privacy. Zo zie je er niets van als de baby drinkt.
  • Probeer eens een draagzak. In zo’n zak kun je de baby dichtbij houden en makkelijk voeden.
  • Zoek naar plekken met het bordje ‘voeden kan hier’. Daar weet je zeker dat borstvoeding geven oké is.
  • Wees niet bang om te voeden in het openbaar. Veel mensen vinden het normaal en zullen respect hebben voor jouw keuze.

Borstvoeding en Carrière: Het combineren van werk en borstvoeding

Moeders kunnen borstvoeding en werk combineren door te kolven. Het is belangrijk voor moeders om met hun werkgever te praten en een rustige plek te regelen om te kolven. Wetgeving beschermt het recht van moeders om op het werk te kolven of borstvoeding te geven tot hun kind 9 maanden oud is, volgens de FNV.

Werkgevers moeten zorgen voor een geschikte ruimte en tijd voor moeders om te kolven. Medela biedt informatie over hoe je als borstvoedende moeder weer aan het werk kunt gaan zonder het einde van borstvoeding te betekenen.

Er zijn verschillende praktische overwegingen voor zowel werknemers als werkgevers met betrekking tot borstvoeding en kolven op het werk. Kolven is een optie om borstvoeding en werk te combineren, waarbij je het tussen het werken door kunt doen.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat er steeds meer borstvoedingsvriendelijke locaties zijn waar moeders welkom zijn om te voeden. Deze plekken laten zien dat borstvoeding geven in het openbaar normaal en geaccepteerd is.

Met de groeiende aandacht voor borstvoeding wordt het makkelijker voor moeders om hun baby’s te voeden, waar ze ook zijn. Het is geweldig om te zien dat er initiatieven zijn om borstvoeding in het openbaar te ondersteunen, en het is hoopgevend voor de toekomst van borstvoedende moeders.

Heb je advies nodig over hoe je borstvoeding kunt combineren met je werk? Lees dan ons artikel “Terug aan het werk: borstvoeding en carrière combineren“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn borstvoeding-vriendelijke locaties?

Borstvoeding-vriendelijke locaties zijn plekken waar je welkom bent om je baby te voeden zonder problemen. Dit kunnen openbare gelegenheden zijn zoals de bakermat.

2. Is borstvoeding in het openbaar toegestaan?

Ja, je mag je baby in het openbaar voeden. Het is natuurlijk en belangrijk voor je baby.

3. Waarom is borstvoeding beter dan flesvoeding?

Borstvoeding geeft baby’s belangrijke stoffen zoals colostrum die helpen tegen virussen en ziektes. Het kan ook helpen om overgewicht en obesitas bij kinderen te voorkomen.

4. Wat moet ik doen als ik een borstontsteking krijg?

Als je last hebt van een borstontsteking, is het belangrijk om door te gaan met voeden of kolven en een dokter te bezoeken. Zo blijft de melk stromen en genees je sneller.

5. Helpt borstvoeding echt tegen ziektes?

Ja, borstvoeding kan helpen om ziektes zoals diabetes en zelfs borstkanker bij moeders te voorkomen. Het is heel gezond voor zowel oma als baby!

Plaats een reactie