Borstvoeding Basics: Hoe Werkt het Geven van Borstvoeding?

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Ben je net moeder geworden en vraag je je af hoe dat nou werkt, borstvoeding geven? Je bent niet alleen! Veel nieuwe moeders zien op tegen het proces. Het is een natuurlijk gevoel, want borstvoeding geven is een vaardigheid die zowel jij als je pasgeborene onder de knie moeten krijgen.

Wist je dat de eerste melk die je produceert, colostrum heet? Dit ‘vloeibare goud’ zit boordevol voedingsstoffen en antistoffen waarmee je de perfecte start geeft aan het immuunsysteem van je baby.

In dit artikel leer ik jou de basis van borstvoeding: van de beste houdingen tot hoe je jouw baby correct aanlegt en voedt. We zullen ook kijken naar het kolven en bewaren van moedermelk voor als je er even niet bent.

Krijg vertrouwen in borstvoeding – begin hier!

Samenvatting

  • Borstvoeding is goed voor de band tussen moeder en baby en heeft veel voordelen. Het geeft voeding en beschermt tegen ziektes.
  • Het vinden van een fijne houding en het goed aanleggen van je baby zijn belangrijk voor succesvolle borstvoeding.
  • Voeden op verzoek en afwisselen van borst helpen bij een goede melkproductie.
  • Kolven is nuttig als je niet bij je baby kunt zijn. Goed bewaren van melk houdt het vers en veilig.
  • Elke moeder en baby zijn anders dus pas je aan aan wat werkt voor jullie. Zoek hulp als je het nodig hebt.

Het Basisprincipe van Borstvoeding

Comfortabele posities voor borstvoeding zijn essentieel voor zowel moeder als baby. Het aanleggen en drinken aan de borst vereist bepaalde technieken om het proces soepel te laten verlopen.

Comfortabele Posities voor Borstvoeding

Bij borstvoeding is het vinden van een fijne houding superbelangrijk. Zowel de mama als de baby moeten zich goed voelen tijdens het voeden.

  • De madonnahouding: Hierbij houdt de mama haar baby in de arm aan de kant waarvan gevoed wordt. De baby ligt met zijn buikje tegen haar aan en drinkt op die manier.
  • Rechtop zittend: In deze positie zit de moeder rechtop en houdt ze haar kindje verticaal tegen zich aan. Deze houding is handig als je baby last heeft van krampjes.
  • Liggend voeden op de rug: Mama ligt op haar rug en legt de baby bovenop zichzelf, terwijl het kleintje de borst vindt om te drinken. Dit kan heel ontspannend zijn voor allebei.
  • Rugbyhouding: In deze positie lijkt het net of je een rugbybal vasthoudt onder je arm. Je ondersteunt je baby aan dezelfde kant als jouw borst, maar dan iets meer naar achteren.
  • Koala houding: Hierbij zit je kindje recht op jouw schoot en drinkt zittend aan de borst. Goed voor oudere baby’s die al wat beter kunnen zitten.
  • Verticale houding: Als jouw kleintje last heeft van reflux, kan deze positie helpen. Je houdt je baby dan rechtop terwijl hij drinkt.

Technieken voor het Aanleggen en Drinken aan de Borst

Goed aanleggen is belangrijk voor comfortabel voeden. Het zorgt ook dat je baby genoeg melk krijgt.

Hoe Vaak en Welke Borst Aanbieden?

Het geven van borstvoeding is een vraag- en aanbodspel. De baby’s behoeften sturen hoe vaak en welke borst je aanbiedt.

  • Begin met het voeden op verzoek. Dit betekent dat je jouw baby de borst geeft elke keer als hij of zij honger lijkt te hebben.
  • Kijk naar je baby, niet naar de klok. Voed zo vaak als je kindje aangeeft dat het nodig is.
  • Wissel de borsten af bij elke voeding. Als je start met de linker, begin dan de volgende keer met de rechterborst.
  • Luister naar jouw lichaam. Als één borst zich voller voelt, begin dan met die kant.
  • Let op natte luiers om te zien of je baby genoeg drinkt. Meer natte luiers betekent genoeg melk.
  • Merk het verschil in melkproductie op tussen dag en nacht. ’s Nachts maken veel moeders meer melk aan.
  • Bied telkens één borst goed leeg laat drinken. Dit helpt om rijpe moedermelk te geven die vetten heeft voor de groei van je baby.

Voordelen van Borstvoeding

Borstvoeding versterkt de band tussen moeder en baby, terwijl het ook andere voordelen biedt dan alleen voedingswaarde.

Versterkte Band tussen Moeder en Baby

Tijdens borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Dit helpt om de band tussen moeder en baby te versterken. Uit onderzoek blijkt ook dat moeders die borstvoeding geven, meer sociale interactie en kalmte ervaren in vergelijking met andere vrouwen van dezelfde leeftijd.

Deze verhoogde interactie en rustgevend gevoel dragen bij aan het opbouwen van een sterke band tussen moeder en baby.

Meer dan Alleen Voedingswaarde

Borstvoeding biedt meer dan alleen voedingswaarde voor de baby. Het beschermt de baby tegen infecties en allergieën, waardoor de kans op ziekten vermindert. Voor moeders helpt borstvoeding om gewicht te verliezen en verkleint het de kans op borstkanker en eierstokkanker.

Daarnaast vermindert het de bloeding na de bevalling en helpt het bij het herstellen van de baarmoeder. Ook kan borstvoeding helpen bij het voorkomen van overgewicht en diabetes op latere leeftijd.

Borstvoeding zorgt niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de emotionele band tussen moeder en baby. Het stimuleert de afgifte van oxytocine, het ‘knuffelhormoon’, waardoor moeders zich kalm voelen en stress verminderen.

Het Proces van Melk Kolven

Kolven is belangrijk voor moeders wiens baby’s niet rechtstreeks aan de borst drinken omdat de melkproductie wordt bepaald door vraag en aanbod. Het kiezen van een borstkolf die past bij je behoeften en levensstijl is essentieel voor effectief kolven, omdat elke moeder uniek is. Dubbel en handsfree kolven biedt voordelen voor moeders die melk kolven, waardoor ze hun handen vrij hebben. Stimulatie van de tepel zorgt voor de afgifte van melk tijdens het geven van borstvoeding, aangezien dit proces hormonaal gestuurd is. Het aanbod van moedermelk wordt op natuurlijke wijze gereguleerd door hormonen en reflexen in het lichaam van de moeder. Stress kan verminderd worden door te kolven tijdens het voeden, zoals door één borst te geven en de andere te kolven. Effectief kolven kan helpen bij het creëren van een voorraad moedermelk door te kolven naast het geven van borstvoeding.

Het Bewaren van Borstvoeding

Moedermelk kan tot 8 dagen in de koelkast bewaard worden en tot 12 maanden in de vriezer.

  • Hygiëne is belangrijk bij het verzamelen en bewaren van moedermelk.
  • Plaats moedermelk achterin de koelkast voor optimale koeling.
  • Op het werk wordt aangeraden om afgekolfde melk in een afgesloten fles achter in de koelkast te bewaren.
  • Eventuele restjes van afgekolfde melk kunnen tot de volgende voeding in de koelkast bewaard worden.
  • Was altijd je handen voor het kolven om hygiënisch te werk te gaan.
  • Volg specifieke richtlijnen voor het correct bewaren en ontdooien van moedermelk, omdat dit temperatuurs- en situatieafhankelijk is.

Conclusie

In conclusie, borstvoeding geven is een natuurlijk proces dat de band tussen moeder en baby versterkt. Het regelmatig aanleggen van de baby helpt de melkproductie op gang te brengen.

Daarnaast biedt borstvoeding talloze voordelen voor zowel moeder als baby. Door goed geïnformeerd te zijn en eventuele problemen aan te pakken, kan borstvoeding een waardevolle ervaring zijn voor zowel moeder als baby.

Het is belangrijk om ondersteuning te zoeken en open te staan voor hulp bij het geven van borstvoeding.

Voor meer informatie en tips over de perfecte aanlegtechnieken, lees ons artikel “Technieken voor het Aanleggen en Drinken aan de Borst“.

Veelgestelde Vragen

1. Wat gebeurt er met borstvoeding na de zwangerschap?

Na de zwangerschap maakt het lichaam van de moeder melk door een daling van het hormoon progesteron, wat gebeurt nadat de baby geboren is.

2. Hoe weet ik dat mijn baby genoeg melk krijgt als ik borstvoeding geef?

Je kunt zien dat je baby genoeg krijgt als hij goed groeit, regelmatig plast en ontlasting heeft, en lijkt tevreden na het voeden.

3. Kan ik ook melk afkolven voor mijn baby?

Ja, je kunt melk afkolven en in een flesje doen zodat je baby de melk later kan drinken of iemand anders de baby kan voeden.

4. Wat is toeschietreflex bij borstvoeding?

Toeschietreflex is wanneer de melk plotseling snel uit je borsten komt tijdens het voeden, wat helpt om ervoor te zorgen dat je baby genoeg melk binnenkrijgt.

Plaats een reactie