Mensen Helpen: De Psychologie en Voordelen van Altruïsme

Foto van auteur
Geschreven Door Patricia

Patricia is een ervaren gezondheids- en welzijnsdeskundige die zich richt op het schrijven van informatieve en inspirerende artikelen over een gezonde levensstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je meer voor anderen wilt doen, maar weet je niet waar te beginnen of waarom het eigenlijk goed zou zijn? Misschien vraag je je af waarom sommige mensen zich van nature onbaatzuchtig gedragen, terwijl anderen er moeite mee lijken te hebben.

Je bent niet alleen. Veel mensen zoeken naar manieren om bij te dragen aan het welzijn van anderen en willen begrijpen wat hen dat terugbrengt.

Wist je dat altruïsme, de kunst van het helpen zonder iets terug te verwachten, niet alleen positief is voor degene die hulp ontvangt, maar ook voor jou als helper? Het kan je namelijk een geluksboost geven! In dit blogartikel ontdek je wat altruïsme precies inhoudt, de psychologie erachter en hoe het jouw leven kan verrijken.

We zullen de voordelen onthullen en je laten zien hoe jij zelf een verschil kunt maken in de wereld.

Laat je inspireren om het verschil te maken!

Samenvatting

  • Altruïsme is goed doen voor anderen zonder iets terug te verwachten. Auguste Comte sprak hier als eerste over.
  • Er zijn verschillende soorten altruïsme, zoals genetisch altruïsme dat gaat over het helpen van familie en wederzijds altruïsme waarbij mensen elkaar om beurten helpen.
  • Empathie zorgt ervoor dat we meevoelen met anderen en helpt ons om onbaatzuchtige dingen te doen.
  • Door anderen te helpen, maken onze hersenen gelukkige stofjes aan en dit kan ons minder stress geven.
  • Helpen kan ons gezonder maken en het zorgt ervoor dat we makkelijker vrienden maken omdat we laten zien dat we om anderen geven.

Wat is Altruïsme?

Altruïsme betekent dat je andere mensen helpt en daarbij niet denkt aan wat jij ervan krijgt. Het komt van het woord ‘onbaatzuchtigheid’. Dit idee werd eerst besproken door Auguste Comte.

Hij dacht dat mensen echt zonder eigen voordeel aan anderen konden denken. Altruïstisch gedrag laat zien dat je geeft om iemand anders zijn geluk of welzijn. Je doet iets goeds voor een ander, zelfs als het jou iets kost.

Dit soort gedrag zie je niet alleen bij mensen. Ook bij dieren komt het voor. Ze helpen elkaar vaak zonder er iets voor terug te willen hebben. Dat doen ze om hun groep sterk te houden of om familie te ondersteunen.

Dit heet ‘genetisch altruïsme’ of ‘kin selection’. Mensen voelen zich vaak gelukkiger als ze altruïstisch zijn. Ze bouwen sociale connecties op en krijgen een goed gevoel over zichzelf.

Dit alles maakt altruïsme een mooie menselijke eigenschap.

Soorten Altruïsme

Een diverse groep mensen helpt elkaar in een gemeenschapstuin.

Altruïsme neemt vele vormen aan en is diepgeworteld in ons gedrag, variërend van onzelfzuchtige genetische drijfveren tot acties die de hele groep ten goede komen. In dit deel ontdekken we de verschillende manieren waarop altruïstisch handelen zich manifesteert en wat dit betekent voor zowel individuen als samenlevingen.

Genetisch Altruïsme

Genetisch altruïsme heeft te maken met hoe we evolueren. Wetenschappers denken dat dit gedrag helpt bij de overleving van onze genen. Stel je voor, je doet iets aardigs voor je familie zonder dat jij er beter van wordt.

Dat komt omdat jouw genen ook in je familie zitten. Zo help je dus eigenlijk jezelf, maar dan via anderen.

Dieren doen dit ook. Kijk maar naar mieren. Een mier werkt hard voor de groep en beschermt de koningin. Hierdoor kunnen hun genen verder leven in de nieuwe mieren die geboren worden.

Dit laat zien waarom dieren en mensen soms goed zijn voor elkaar zonder iets terug te verwachten. Het gaat allemaal om het doorgeven van de genen binnen de groep.

Wederzijds Altruïsme

Mensen doen soms aardige dingen voor elkaar en verwachten dat de ander dit terugdoet. Dit heet wederzijds altruïsme. Het is alsof je een spel speelt waarbij iedereen om beurten iets goeds doet voor een ander.

Zo help je iemand met zijn huiswerk en misschien helpt die persoon jou later weer.

Onderzoekers kijken of we echt om anderen geven of dat we vooral helpen omdat het ons zelf iets oplevert. Bij wederzijds altruïsme gaat het om deze uitwisseling van hulp. Je geeft dus iets en krijgt op een ander moment iets terug.

Het is net als vrienden die elkaar steunen: ik help jou nu, jij helpt mij straks. Dat maakt ons samen sterker.

Groep-Geselecteerd Altruïsme

Groep-geselecteerd altruïsme komt voor als we ons deel voelen van een groep en we die groep willen helpen. Dit kan familie zijn, vrienden of collega’s. We doen dan dingen die goed zijn voor de groep, ook als dat niet direct iets voor ons doet.

Competitief altruïsme kan spelen op het werk. Iedereen wil daar soms de beste zijn in helpen. Dit maakt de groep sterker en kan ons ook een goed gevoel geven. Wetenschappers denken dat dit komt door hoe we door de tijd heen hebben geleefd en overleefd.

De Psychologie van Altruïsme

Ontdek hoe ons diepgeworteld vermogen tot inleving de drijvende kracht is achter altruïstisch gedrag, en lees verder om te begrijpen wat ons motiveert tot onbaatzuchtige daden.

De Rol van Empathie

Empathie zorgt ervoor dat we meevoelen met anderen. Het helpt ons om te begrijpen hoe iemand anders zich voelt. Als we empathie hebben, kunnen we beter helpen omdat we de gevoelens van een ander aanvoelen.

We zien dan dat iemand verdrietig of blij is en willen iets goeds doen.

Empathie maakt ons vriendelijk en zorgt ervoor dat we onzelfzuchtige dingen doen. Volgens de empathie-altruïsme-hypothese vertonen we goed gedrag als we de emoties van anderen begrijpen.

Dit betekent dat we helpen ook als we er zelf niets voor terug krijgen. Mensen met veel empathie helpen anderen vaak, ook als die personen niet op hen lijken.

Altruïsme en Evolutie

Evolutie heeft ons geleerd om samen te werken. Wetenschappers aan de Universiteit Gent zeggen dat mensen door evolutie gemaakt zijn om sociaal te zijn. Ze helpen elkaar omdat dit goed is voor de groep.

Het helpt ook kinderen en familie om te leven en te groeien.

Empathie speelt een grote rol bij altruïsme. Mensen voelen wat anderen voelen. Daardoor willen ze helpen, ook als ze er zelf niet beter van worden. Dit gedrag zien we niet alleen bij mensen.

Ook andere dieren helpen elkaar, wat goed is voor hun reproductie. Zo blijft onzelfzuchtigheid bestaan door de tijd heen.

De Voordelen van Altruïsme

Als je voor andere mensen zorgt, voel je je vaak blij en tevreden. Dat geluk komt omdat je hersenen stofjes maken die goed voelen als je iets goeds doet. Dit kan ook anderen helpen om jou als een fijn persoon te zien.

Ze kunnen jou misschien later ook helpen.

Iemand die andere mensen helpt, kan ook gezonder zijn. Stress wordt minder als je niet alleen aan jezelf denkt. Je maakt ook makkelijker vrienden omdat je laat zien dat je om anderen geeft.

Zo’n levensstijl kan jouw leven meer betekenis geven. Ook kan het de wereld beter maken omdat jouw goede daden anderen inspireren om ook goed te doen.

Conclusie

Altruïsme maakt ons allemaal blij. Door anderen te helpen, voelen we ons goed. Dit goede gevoel brengt ons dichter bij elkaar. Dus, als je de volgende keer iemand kunt helpen, doe het gewoon!

Ontdek hoe altruïsme Patricia’s leven veranderde en haar hielp om 35 kilo af te vallen: lees haar inspirerende verhaal hier.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is altruïsme?

Altruïsme betekent dat je andere mensen of dieren helpt, zonder daar zelf iets voor terug te krijgen.

2. Waar komt altruïsme vandaan volgens psychologen?

Psychologen denken dat altruïsme door evolutietheorie en onze natuur als zoogdieren komt. Het zit in ons omdat we beter samen kunnen leven als we elkaar helpen.

3. Kan iedereen altruïstisch zijn?

Ja, iedereen kan altruïstisch zijn, maar sommige mensen zoals psychopaten vinden dit moeilijker vanwege minder inlevingsvermogen.

4. Helpt altruïsme jou ook?

Ja, als je anderen helpt, kan dat jou ook een goed gevoel geven. Het kan zelfs helpen jouw eigen problemen beter aan te pakken.

5. Is er een verschil tussen altruïsme bij mensen en dieren?

In het dierenrijk helpen dieren elkaar ook, dus altruïsme is niet alleen iets van mensen. Dieren zoals zoogdieren kunnen ook prosociaal gedrag tonen, net als wij.

Plaats een reactie